Za usmrcení školáka udělil soud řidiči autobusu podmínku. Podle soudce za volantem nereagoval správně

Kladenský soud v úterý uložil řidiči autobusu, který ve Slaném usmrtil dítě, podmíněný trest 12 měsíců s odkladem na 24 měsíců a zákaz řízení na tři roky. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se odvolal. Devětapadesátiletý řidič se dopustil usmrcení z nedbalosti tím, že nesprávně reagoval na vzniklou situaci, uvedl v úterý soudce Štěpán Jirounek. Tragická nehoda, při které zahynul žák první třídy, se stala loni v červnu na slánském autobusovém nádraží. Při nehodě utrpěli zranění další tři lidé.

Žalobkyně navrhovala řidiči dvouletý trest s podmínkou na 40 měsíců, peněžitý trest a zákaz činnosti. Ponechala si lhůtu na odvolání. Řidičův obhájce žádal zproštění obžaloby. Odvolal se a trvá na tom, že je jeho klient nevinný. „Předseda soudu je vůči nám zaujatý,“ prohlásil v úterý obhájce a řekl, že podle něj odvolací soud rozhodne podle důkazů, nikoliv podle domněnek.

„V podstatě se jednalo o shodu několika okolnosti, která vyvrcholila tragickým najetím do hloučku dětí,“ uvedl soudce. V rozsudku připomněl, že řidič měl na nohou nevhodnou obuv, pantofle, nepřizpůsobil jízdu podmínkám a nesprávnou manipulací s pedálem aktivoval systém, který způsobil nepřiměřené zrychlení autobusu. Následně strhl řízení, čímž autobus nasměroval do hloučku dětí, které seděly na obrubníku. „Vaše reakce, jako reakce profesionálního řidiče, nebyla správná,“ řekl soudce obžalovanému.

Technickou závadu podle Jirounka nelze zcela vyloučit a bylo by třeba podrobnější ohledání po nehodě. Je ale méně pravděpodobná a podstatný byl způsob řešení situace, dodal. Uvedl, že místo opakovaného sešlápnutí údajně zaseknutého plynového pedálu měl řidič brzdit.

Soudce také zmínil další okolnosti, například, že řidič má předpokládat, že na autobusovém nádraží budou dětí, které nebudou vždy respektovat zákonné povinnosti provozu na pozemních komunikací. „Zavinění na straně poškozených spatřujeme v rozsahu někde kolem třiceti procent,“ doplnil Jirounek. Kdyby řidič jednal správně, měl podle něj možnost se lidem vyhnout.

Řidič v minulosti napsal rodině školáka omluvný dopis, ve kterém uvedl, že jediný, kdo selhal, byl on sám. Později při soudním jednání vypověděl, že při zrychlení autobusu se domníval, že se zasekl plyn, a snažil se situaci vyřešit prošlápnutím pedálu.