Soud zahladil trest exhejtmanovi Krkoškovi, píší Seznam Zprávy

Okresní soud v Bruntále na konci června zahladil trest bývalému moravskoslezskému hejtmanovi Janu Krkoškovi (dříve ANO), kterého letos v březnu pražský soud odsoudil k peněžitému trestu za účast na podplácení lékařů. Informoval o tom ve čtvrtek web Seznam Zprávy. Soud tím vyhověl Krkoškově žádosti. Nyní se na exhejtmana musí pohlížet jako na bezúhonného.

Krkoška vedl Moravskoslezský kraj od loňského června, hejtmanské funkce se vzdal letos v březnu, když ho Obvodní soud v Praze 2 uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině. Rezignoval i na funkci krajského zastupitele, opustil hnutí ANO i místo radního a zastupitele v Krnově.

Někdejší politik ANO byl odsouzen k peněžitému trestu ve výši dvě stě tisíc korun. Exhejtman v letech 2009 až 2012 působil ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky směřovaly. Krkoška se přiznal, nesouhlasil ale s právní kvalifikací.

Pro Krkošku je to uzavřená kapitola

Po čtvrt roce od rozsudku mu bruntálský soud, v jehož působnosti má Krkoška trvalé bydliště, trest na jeho žádost zahladil, a to za podmínek uvedených v trestním zákoníku. „Usnesením bylo rozhodnuto, že u odsouzeného se zahlazuje odsouzení rozsudkem Obvodního soudu pro Prahu 2,“ potvrdila Seznam Zprávám předsedkyně okresního soudu Hana Rapušáková. „Tuhle kapitolu mám uzavřenou a jsem netrestaný člověk. Mám nové cíle a nové výzvy,“ reagoval Krkoška.

Ve funkci moravskoslezského hejtmana nahradil Krkošku letos v dubnu Josef Bělica (ANO).