Škody po požáru obchodního domu v Benešově jsou větší, než se čekalo. Rekonstrukce se protáhne

Začala oprava vyhořelého obchodního domu v Benešově (zdroj: ČT24)

V obchodním domě v Benešově, který loni v listopadu poničil rozsáhlý požár, začala rekonstrukce. Podle původních odhadů měla být hotová do konce letošního roku, škody jsou ale větší, než majitelé předpokládali. Stavební práce se tak protáhnou. Nákupní centrum by se mohlo znovu otevřít v březnu příštího roku. Příčinou požáru se policie stále zabývá.

Požár obchodního domu likvidovaly desítky hasičů pomocí výškové techniky skoro čtyřiadvacet hodin. Oheň zničil dvě desítky obchodů v prvním a druhém patře. Kvůli rozsáhlému poškození objektu je nutná oprava střechy, výměna krytiny i izolací, betonáž stropů a nové podlahy.

I přesto, že momentálně je budova už staticky zajištěná, zůstává dál v havarijním stavu. Dovnitř tak kromě zástupců investora a stavařů zatím nikdo nesmí. Podle zástupce investora a vlastníka budovy Hynka Veselého bylo epicentrum požáru ve druhém podlaží objektu. „Došlo tam k prohoření betonového stropu a následně k jeho zhroucení,“ řekl. 

Podle majitele budovy není téměř jediné místo, které by požár nepoškodil. Náklady na celkovou opravu odhaduje asi na 120 milionů korun.

Vyšetřování pokračuje

Policie zatím čeká na znalecké posudky. Pracuje se třemi vyšetřovacími verzemi: úmyslné založení požáru, nedbalost nebo technická závada.

„Kriminalisté z Benešova zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti, za což hrozí až pětileté vězení,“ uvedla mluvčí středočeských policistů Barbora Schneeweissová. Policisté ale počítají také s tím, že se právní kvalifikace ještě během vyšetřování může změnit.