Vyšetřovatelé zjišťují příčinu požáru v Benešově. Svědci hovoří o dítěti se zapalovačem

Události v regionech: Stále není jisté, co způsobilo požár obchodního domu Hvězda (zdroj: ČT24)

O dítěti, které si hrálo se zapalovačem a potom uteklo, hovoří někteří svědci požáru, který poničil obchodní dům Hvězda v centru Benešova. Hořet v něm začalo v pondělí odpoledne, večer dostali hasiči požár pod kontrolu, ale až v úterý mohli budovu předat majiteli. Oficiálně zatím příčinu požáru neznají a vyšetřují. Škoda předběžně dosáhla padesáti milionů korun, nejspíše ale bude vyšší.

Hořet začalo v pondělí po šestnácté hodině v obchodě s oblečením nad prodejnou Billa, hasiči vyhlásili čtvrtý, tedy nejvyšší, stupeň poplachu. Jejich práci sledovali lidé z okolí, které plameny přilákaly, ale i ti, kteří v obchodním domě pracovali a v plamenech museli nechat své osobní věci.

„Zákazníky jsme museli dostat ven, pak jsme šli ven my. Bylo to hrozně rychlé, takže jsme tam nechali všechny věci,“ popsala zaměstnankyně prodejny Billa Petra Machatá. Dana Malicharová, která měla v obchodním domě kavárnu, v ní zase musela nechat veškeré úspory.

Hasiči v pondělí po výjezdu k požáru vyhlásili nejprve třetí a pak čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň poplachu. Zásah trval celou noc. Na místo byla povolána i chemická laboratoř, která ale nenaměřila škodlivé zplodiny. K likvidaci požáru využívali hasiči výškovou techniku, celá budova byla zakouřená.

Záchranáři ošetřili pět lidí, mezi nimi tři hasiče, kteří se nadýchali kouře. Jejich stav ale nevyžadoval převoz do nemocnice. Horší je stav budovy. Hasiči ji sice v úterý odpoledne předali majiteli, ale nejspíše půjde k zemi. V prvním patře se propadl strop a prakticky ani nebylo co zevnitř odnést. „Veškeré zboží je kontaminováno splodinami hoření. Jsou natolik toxické, že se to musí stáhnout z distribuce,“ zdůraznil vyšetřovatel hasičů Libor Pospíšil.

Příčinu požáru zatím hasiči a policisté zjišťují. Za velmi pravděpodobné považují vyšetřovatelé lidské zavinění, jasné hlavně není, zda požár vypukl kvůli nedbalosti, nebo úmyslu. Podstatná mohou být i svědectví některých zákazníků i zaměstnanců. Podle nich do prodejny s textilem vstoupilo dítě se zapalovačem, které začalo zapalovat oděvy, a potom uteklo. Policie ale zatím nic takového nepotvrdila.

Požár obchodu v Benešově
Zdroj: ČTK/PR/HZS