Půjčovna na Šumavě vyřadila elektrokoloběžky kvůli sporům s národním parkem

Půjčovny na Šumavě přestaly nabízet elektrokoloběžky (zdroj: ČT24)

Na šumavské Modravě nebo Kvildě už turisté nebudou mít možnost zapůjčit si elektrokoloběžky. Tamní půjčovna sportovního vybavení je i přes velkou oblibu návštěvníků Šumavy vyřadila ze svého sortimentu, a to kvůli sporům se správou národního parku. Provozovatele výkonnějších koloběžek nebo segwayů navíc zanedlouho čeká i placení povinného ručení.

O elektrokoloběžky byl v půjčovně sportovního vybavení na Modravě velký zájem, a to už od rána hned po otevření. Padesátka koloběžek byla pryč během dvou hodin. Jejich oblíbenost je dokonce vyšší než u elektrokol. Teď ale z nabídky definitivně zmizely. 

Vedoucí půjčovny Pavel Sovák uvedl, že jde o reakci na zákaz Správy Národního parku Šumava. „To je hlavní důvod, jinak bychom asi pokračovali dál,“ uvedl. 

Elektrokoloběžky sice byly velmi oblíbené, Sovák ale připouští, že byly i důvodem různých rozepří mezi koloběžkáři a pěšími turisty. „Tam se to trošku pokazilo tím, že na tom jezdili mladí lidé. Ti nedodržovali předpisy, jak měli,“ dodal. 

Koloběžky do rezervace nepatří, tvrdí správci

Podle vedení Správy Národního parku Šumava silné koloběžky nemají na cyklostezkách co dělat. „Není možné, aby tam jizdila motorová vozidla bez výjimky. A motorové vozidlo v rámci elektromobility, ať je to elektrokolo, nebo elektrokoloběžka, je vozidlo a jede více než pětadvacet kilometrů v hodině,“ řekl mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.  

Původní elektrokoloběžky nyní půjčovny nahradily klasickými bez motoru. Navíc přidaly také skútry pro větší vzdálenosti, na ty už je ale potřeba řidičský průkaz.

Majitele motorových koloběžek navíc čeká za dva roky nová povinnost. Měli by platit povinné ručení, a to pro případ dopravní nehody. „Aktuálně platí obecná povinnost nahradit škodu, ale vymáhání je komplikovanější, neboť například v otázkách škod na zdraví se jedná často o miliony korun,“ uvedla mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Pavlisová.  

Úrazů na elektrokoloběžkách v posledních letech přibývá, a to nejen v horských oblastech. Ve statistikách Horské služby ČR už je dokonce nehoda na elektrokole nebo elektrokoloběžce samostatnou položkou.