Paříž krotí „anarchii“ elektrokoloběžek. Omezí parkování, rychlost i jejich množství

Od července zakáže francouzská metropole parkování elektrických koloběžek na chodnících, oznámila starostka Anne Hidalgová. Podle ní je totiž třeba „skoncovat s anarchií“. Bude také požadovat omezení rychlosti těchto koloběžek. Vedení francouzské metropole tak reaguje na rostoucí počet úrazů a narušování dopravy související s oblíbeným alternativním způsobem dopravy, který se podle nespokojených místních obyvatel vymkl kontrole.

Počet provozovatelů koloběžek by měl klesnout ze současných dvanácti na tři. Dosud mohly firmy nabízející elektrokoloběžky v Paříži působit volně. Radnice chce jejich omezením stanovit strop pro množství koloběžek v ulicích, které je z evropského hlediska patrně rekordní.

Vedení města uvádí, že k dispozici je v pařížských ulicích 20 tisíc sdílených koloběžek, ale francouzská média považují toto číslo za podhodnocené. Ve skutečnosti je podle nich vozítek 35 až 40 tisíc a další boom se očekává. Server L'Obs dokonce píše o Paříži jako o „světové metropoli“ sdílených koloběžek. Například v Londýně podle něj existuje jediný provozovatel a v Madridu tři.

Podle médií hrozí Paříži žaloby kvůli špatné regulaci koloběžek

Dosavadní opatření související s provozem koloběžek založená především na dobré vůli uživatelů se tak podle deníku Le Monde ukázala jako neúčinná.

Koloběžky bude nově možné zanechat pouze na parkovacích místech na vozovce, která budou sdílet s auty a motorkami. Radnice bude rovněž po provozovatelích chtít, aby omezili maximální rychlost strojů z 25 kilometrů v hodině na 20 kilometrů v hodině a na osm kilometrů v hodině v pěších zónách. Podle již platných pravidel koloběžky nesmějí jezdit po chodnících.

Francouzská média v květnu informovala o případu dlouholeté korepetitorky (doprovázející hudebnice) pařížské opery, kterou jezdec na koloběžce vážně zranil a které hrozí, že žáky baletní školy už nebude moci doprovázet na klavír. Rovněž v květnu srazila v Paříži koloběžka matku se sedmitýdenním dítětem, vyvázly jen se škrábanci.

Městu nyní podle Le Monde hrozí žaloby obětí za to, že provoz koloběžek, které si mohou vypůjčit i lidé v Praze, dostatečně neregulovalo. Pozorovatelé také soudí, že koloběžkový chaos by mohli Pařížané socialistce Hidalgové spočítat v místních volbách v roce 2020.