České Budějovice mají problém s elektrokoloběžkami. Vadí parkování i jízda po chodníku

Lidé v Českých Budějovicích si stěžují na elektrokoloběžky (zdroj: ČT24)

České Budějovice jsou osmým městem v Česku, kde začaly jezdit sdílené elektrokoloběžky americké společnosti Lime. Mnoha obyvatelům vadí, stěžují si například na to, že je jejich uživatelé nechávají odstavené tam, kam nepatří. Magistrát říká, že o zahájení služby ve městě nevěděl a nepovolil ji, firma tvrdí opak.

Spolčnost Lime uvádí, že přímo v Českých Budějovicích má partnery, kteří by měli špatně zaparkované elektrokoloběžky přesunout na místa k tomu určená. Přesto se však stále objevují tam, kde nemají co dělat, například před vjezdem do garáží. 

„Před spuštěním služby se vždy s městem snažíme najít dohodu a v dalších dnech proběhnou další jednání o tom, jakým způsobem nastavit službu, aby vyhovovala obyvatelům, vedení města, ale i uživatelům sdílené elektrické mikromobility,“ odpověděl na dotaz ČT Václav Petr ze společnosti. 

Magistrát: Nikdo s námi nejedná

Komunikaci s firmou však vidí českobudějovický magistrát jinak. „Pouze mailem pošle (společnost Lime) seznam míst, která hodlá využívat. Tady samozřejmě nelze mluvit o nějakém projednání,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Petr Holický (ANO). 

Dalším problémem jsou i dopravní přestupky, uživatelé elektrokoloběžek totiž často jezdí po chodnících. Tyto problémy se ale objevují i v dalších městech, kde je možné využívat sdílené elektrokoloběžky, například v Praze, Ostravě nebo Olomouci. Do Českých Budějovic teď míří už druhá firma, která bude provozovat stejnou službu.