Psi našli ostatky 44 metrů pod hladinou. Policie i díky tomu obvinila muže z vraždy partnerky

Události ČT: Policejní psi pomohli vypátrat tělo zavražděné ženy (zdroj: ČT24)

Pražští kriminalisté obvinili devětatřicetiletého muže, který podle nich v únoru ve vile v Jevanech u Prahy zavraždil ženu, se kterou v domě žil. Ženiny ostatky našli policisté ve Slapské přehradě v hloubce 44 metrů. Místo, kde se nacházelo její tělo, označili služební psi Pita a Akim, což jsou specialisté na vyhledávání mrtvol, tělo vyzvedl potápěč. O případu ve čtvrtek v tiskové zprávě informoval policejní mluvčí Jan Daněk.

Obviněnému muži hrozí 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Vraždu podle policistů spáchal kvůli penězům. Po smrti ženy z jejího účtu zmizelo 1,5 milionu korun.

„Vše začalo oznámením o pohřešování poškozené, která se přestala ozývat svému obchodnímu partnerovi, což bylo neobvyklé. Kriminalisté prvního policejního obvodu proto začali pohřešovanou hledat,“ popsal Daněk. Případ od nich následně převzali policisté z oddělení vražd. „Postupem času začali zjišťovat podezřelé souvislosti, mezi kterými byly i pochybné výpovědi partnera pohřešované a jeho syna,“ dodal.

Když kriminalisté získali dostatek důkazů, zadrželi podezřelého, kterého našli ve sklepě vily. „Zadrženému muži následně sdělili obvinění ze čtyř trestných činů, kdy nejzávažnějším z nich je vražda ze zištného důvodu,“ řekl Daněk. Soud muže poslal do vazby.

„Unikátním na tomto případu byl způsob identifikování místa, kde se mrtvola ženy nachází,“ doplnil Daněk. Pachatel totiž podle kriminalistů tělo ženy rozřezal a pytle s ostatky hodil z Živohošťského mostu do přehrady.

Psi dokáží najít tělo i v hloubce několika desítek metrů

S identifikací místa, kde se ostatky nacházejí, pomohli policejní psi. „Psi se svým psovodem pátrají ze člunu na vodní hladině a jsou schopni označit místo, kde se mrtvola nachází. Místo pak označí hlasitým štěkáním přesně, jak se stalo v tomto případě. V této souvislosti je třeba také zmínit, že čeští psi jsou podle všeho jediní na světě, kteří dokáží najít mrtvolu pod hladinou v takové hloubce,“ podotkl mluvčí.

„Aby ten pes byl takový, jako jsou teď Pita a Akim, na takovéto úrovni, to trvá tři roky,“ prozradil vrchní inspektor a psovod David Vedral. 

Pomocí sonaru a podvodního dronu pak policisté označené místo blíže prozkoumali. „Při potvrzení nálezu ostatků byl pod hladinu vyslán brněnský potápěč, který tělo vyzvedl nad hladinu,“ dodal Daněk.