Prostějov chce dát fotbalistům miliony. Opozice viní radu z vyvádění peněz spřízněné firmě

Prostějovská radnice chce akciové společnosti 1. SK Prostějov, fotbalový klub zaplatit 3,5 milionu korun za sedmiměsíční propagaci města na utkáních. Záměr v říjnu schválili radní. Jejich rozhodnutí zkritizovala opozice  jako skrytý a neprůhledný sponzoring soukromého subjektu. Upozornila, že primátor František Jura (ANO) byl do října členem představenstva společnosti. Ten oponuje, že s firmou už nemá nic společného.

Zakázka se týká propagace města na utkáních A-týmu, který hraje druhou ligu pod hlavičkou 1. SK Prostějov. Město se podle Jury rozhodlo oslovit výhradního dodavatele těchto propagačních služeb, kterým se má stát akciová společnost 1.SK Prostějov, fotbalový klub. Její nabídku poté posoudí skupina zástupců města.

Z obchodního rejstříku vyplývá, že primátor byl letos od 11. července do 9. října členem představenstva společnosti. Vazby na tuto firmu prý už nemá. „Samozřejmě je to možný střet zájmů, který vždy ohlašuji. V akciové společnosti nejsem ani statutární zástupce a ani nevlastním akcie,“ řekl Jura, který je předsedou spolku 1. SK Prostějov.

Akciovou společnost 1. SK Prostějov, fotbalový klub na jaře založili Tomáš Cibulec a Ivan Polák. Společnost byla podle Poláka zřízena na jaře kvůli požadavku fotbalové asociace. „Profesionální klub musí fungovat pod akciovou společností. Pod spolkem mohl fungovat jenom na výjimku jeden rok, druhý rok už musí být akciovka,“ uvedl. Vlastníkem společnosti je podle Poláka sportovní ředitel klubu Radim Weisser.

Veřejné peníze soukromníkům?

Podle opozičního zastupitele Aleše Matyáška (Na rovinu!) tato zakázka porušuje pravidla rovného podnikání. „Akciová společnost byla založena letos 1. března zřejmě za účelem netransparentního odklánění finančních prostředků z veřejného rozpočtu města do soukromé sféry,“ upozornil.

Matyášek poukazuje také na to, že Cibulec byl od roku 2012 spolu s Jurou jednatelem ve společnosti 1. SK Primátor, ale už dříve řekl, že tato firma pouze zajišťovala marketingové peníze a sponzorské dary pro fotbal, protože tuto činnost nemohl vykonávat spolek 1. SK Prostějov.

Jura není jednatelem 1. SK od 8. srpna, podle Matyáška však vztahy trvají nadále. „Tato důmyslná pavučina dlouhodobě profituje právě na zakázkách v oblasti propagace města Prostějova,“ dodal. 

Zástupce opozice tvrdí, že město by mělo zpracovat studii zaměřenou na skutečné potřeby Prostějova v oblasti propagace a marketingu.