Primátorem Prostějova byl zvolen lídr ANO František Jura. Jeho předchůdkyně se stane náměstkyní

František Jura z hnutí ANO je od úterka primátorem Prostějova. Zvolilo ho ustavující zastupitelstvo. Místní lídr ANO a náměstek olomouckého hejtmana Jura v primátorské funkci vystřídal Alenu Raškovou z ČSSD, která dnes byla zvolena jeho náměstkyní. Prvním náměstkem primátora zastupitelé zvolili dosavadního náměstka Jiřího Pospíšila (PéVéčko). Dalšími náměstky jsou Jiří Rozehnal (ANO), Milada Sokolová (ODS) a Jan Krchňavý (PéVéčko).

ANO v Prostějově podepsalo koaliční smlouvu s hnutím PéVéčko, ODS a ČSSD. Nová koalice má v pětatřicetičlenném zastupitelstvu 20 hlasů. V předchozích čtyřech letech v Prostějově vládly ČSSD s PéVéčkem a KSČM. ANO bylo spolu s ODS v opozici.

V jedenáctičlenné městské radě má nyní ANO pět zástupců. PéVéčko, ODS a ČSSD mají vždy po dvou radních. V městské radě kromě primátora a náměstků usedne také Tomáš Blumenstein (ODS), Zdeněk Fišer (ČSSD), Roman Karšulín (ANO), Miloš Sklenka (ANO) a Marcela Župková (ANO).

Chce se zaměřit na dopravu

Jura po zvolení primátorem řekl, že radnice musí v příštích čtyřech letech řešit hlavně problémy v dopravu. Zmínil například chystaný severní obchvat či parkování v centru Prostějova. Mezi další priority zařadil revitalizaci prostoru po zbouraných Jezdeckých kasárnách či investice do nového bazénu a dalších velkých sportovišť ve městě. Jura chce také posílit roli osadních výborů.

Jura po podpisu koaliční smlouvy v polovině října oznámil, že pokud ho zastupitelé zvolí primátorem Prostějova, tak hodlá rezignovat na funkci náměstka hejtmana. V radě Olomouckého kraje by ale chtěl zůstat. Hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) novinářům řekl, že pokud Jura bude zvolen primátorem a rezignaci na funkci náměstka hejtmana podá, tak by ji mělo projednat nejbližší zastupitelstvo Olomouckého kraje.

ANO v prostějovském zastupitelstvu získalo sedm mandátů. Druhá koalice Na rovinu! má šest mandátů, třetí PéVéčko pět. Čtvrtá ODS má čtyři mandáty, čtyři zastupitele bude mít i pátá ČSSD. Šestá je Změna pro Prostějov s třemi mandáty, sedmá KSČM se dvěma. Na osmém místě je SPD. Má také dva mandáty stejně jako devátá KDU-ČSL.

Před čtyřmi lety komunální volby v Prostějově vyhrála ČSSD, pro kterou hlasovalo 25,51 procenta voličů (deset mandátů). Druhé hnutí ANO získalo 15,79 procenta hlasů (šest mandátů) a třetímu sdružení PéVéčko dalo hlas 11 procent voličů (čtyři mandáty). Čtyři zastupitele získala i KSČM a sdružení Změna pro Prostějov. Tři mandáty obsadila TOP 09 a po dvou zastupitelích měla KDU-ČSL a ODS.