Přeplněná základka v Hradci Králové stále nemá přístavbu. Učí se i ve sborovně

Události v regionech: ZŠ v Hradci Králové stále nemá přístavbu (zdroj: ČT24)

Základní škola v Hradci Králové – Svobodných Dvorech je už tři roky staveništěm. Její přístavba měla být hotová loni o prázdninách, nebude ale ani do začátku příštího školního roku. První dodavatel, firma Matex, zkrachoval. Společnost Elektro Mosev, jež jej vystřídala, musela stavbu zastavit z úředního rozhodnutí – kvůli výhradám ke kvalitě provedených prací. A tak se ve škole, která kapacitně nestačí, učí doslova, kde se dá – v každé místnosti, kterou lze využít, byť požadavky splňuje jen vzdáleně. A ve hře bylo i stěhování některých tříd na tamní poštu.

V listopadu 2021 si ředitel ZŠ Hradec Králové – Svobodné Dvory Pavel Balda posteskl: „V pondělí jsme měli vstupovat hlavním vstupem do budovy školy. Nevstupujeme.“ Firma Matex během stavby za osmnáct milionů zkrachovala.

Za 25 milionů ji má dokončit nástupce – Elektro Mosev. Letos v lednu mu ale dozor  stavbu zastavil. „Příčina zastavení stavby je nedostatečná kvalita, nedostatečná pevnost výtahové šachty,“ zdůvodnil náměstek královéhradecké primátorky Lukáš Řádek (TOP 09). „Beton nemá odpovídající pevnost – drolí se, je měkký,“ podotkl Balda. Zhotovitel má řešení, jak výtah vyztužit. Než bude stavět dál, musí požádat o změnu povolení.

„Dnes odpoledne (v pondělí) jsem obdržel informaci o tom, že zítra (v úterý) bude zahájena opětovná rekonstrukce školy. To znamená, že bude povolena stavba – kromě zmiňované výtahové šachty,“ řekl Balda s tím, že informaci vítá.

Radnice firmě vyměřila pokutu, zatím 630 tisíc. Dodavatel platit odmítá, chybu ale uznal. „Žádný problém není. Já teď jsem mimo a nemůžu vám k tomu nic říci. Děkuji, omlouvám se,“ řekl k tomu jen po telefonu ředitel stavební divize Petr Dvořák.

Na půdě i na chodbě

Rozestavěná škola je přeplněná. Učí se, kde se dá – na chodbách, a dokonce i ve sborovně. A to ještě nedávno uvažovali o tom, že děti přesunou na místní poštu. „Je to vlastně bývalá půda. Nemáme teď momentálně kam jít, tak tu máme první třídu,“ popisuje jednu z místností učitelka Martina Vinšová.

Učitelé a žáci vědí, že ani tento nový školní rok nezahájí v normálních podmínkách. „Neustále stěhujeme třídy a kabinety do různých prostor, takže vlastně škola je neustále v takovém provizoriu. Věříme, že bude dokončeno prosinec 2023 a že jsme si všechnu smůlu vybrali,“ doufá Balda.