Před školou ve Žďáru se ve všední dny krátce omezuje vjezd. Ohlasy rodičů jsou pozitivní, někteří řidiči jsou proti

Omezení vjezdu aut před základní školu ve Žďáru (zdroj: ČT24)

Ve Žďáru nad Sázavou zavedli novinku v dopravě – vyhradili ulici školákům. Vždy ráno před začátkem výuky do ní po dobu tři čtvrtě hodiny nesmí zajíždět žádná vozidla. Město vytvořilo pro rodiče, kteří děti vozí do školy, jen vzdálenější krátkodobá parkovací místa. Z těch žáci bezpečně do školy dojdou pěšky. Mezi rodiči projekt sklízí úspěch, majitelé firem v okolí ale s takovým omezením nesouhlasí.

Před žďárskou 4. základní školou se každé ráno před začátkem výuky běžně potkalo až osmdesát aut. Strážníci museli kvůli tomu často řešit řadu nepříjemností. „V těch místech se nám veškerá vozidla motala, točila, couvala, vjížděla a vyjížděla. Docházelo tak k velmi krizovým situacím,“ uvedl vedoucí městské policie Martin Kunc.  

Nepříjemné situace před školou ale zmizely poté, co se městu podařilo realizovat projekt Školní ulice. Každý pracovní den od 7:15 do 8:00 se ulice pro veškerou dopravu uzavře. V prvních dnech na místě kromě strážníků pomáhala i státní policie. 

Ohlasy rodičů na dopravní novinku jsou pozitivní. „Já si myslím, že je to v pohodě, že to není problém. Všichni si na to zvyknou,“ reagovala například Ludmila Řezníčková. 

Platíme za parkoviště, ale nedostaneme se tam, namítá podnikatelka

Třičtvrtěhodinové uzavření silnice si pochvaluje i městská policie. „Poděkoval bych všem rodičům i podnikatelům, kteří tady mají firmy a zajížděli sem, že opravdu k tomu přistoupili velmi zodpovědně. Nesnaží se sem zajíždět. Záporné ohlasy na to nejsou,“ tvrdí Kunc.

Jenže například podnikatelka Hana Kabelková spokojena není, spíše naopak. V době, kdy se ulice před školou uzavře, se nedostane ke své firmě. „Soukromé firmy, které tam mají přístup, se vůbec k informacím nedostaly. Dostali jsme je až 31. května v 11 hodin dopoledne. My parkoviště platíme normálně celý rok, ale ráno se tam nedostaneme,“ stěžuje si. 

Město dopravní změny zatím jen testuje, jejich dopady bude ještě vyhodnocovat. Chce také vybudovat další krátkodobá parkovací místa pro rodiče školáků a zaměřit se i na ulice u dalších škol.