Policisté jsou kvůli fotbalu mezi Spartou a Kodaní ve střehu. Řeší už jeden incident v restauraci

Policisté už od pondělí monitorují pohyb a chování fotbalových fanoušků před úterním zápasem pražské Sparty s týmem FC Kodaň na pražské Letné. Utkání vyhodnotili jako rizikové. Dosud sice nemuseli řešit vážnější problémy, zabývají se ale incidentem, který se stal v pondělí pozdě večer v jedné z restaurací v Týnské ulici na Starém Městě, řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Policie odpoledne doprovodí pochod příznivců dánského týmu, který má ze Staroměstského náměstí vyrazit na Letnou po 16:00. Zápas začíná v 19:00, brány stadionu se otevřou v 17:30.

Do incidentu u Týnského chrámu se podle dostupných informací zapojili fanoušci obou týmů. „Kolem půl dvanácté večer jsme na linku 158 obdrželi oznámení o údajné rvačce několika osob v restauraci v ulici Týnská. Policisté po příjezdu už nikoho nezastihli, případ dál vyšetřují, mimo jiné zkoumají kamerové záznamy,“ uvedl Rybanský.

Na sociálních sítích se objevily záznamy krátké potyčky, při které podle svědků létaly vzduchem sklenice, židle a další vybavení restaurace.

Na pořádek v okolí Staroměstského náměstí dohlíželi během noci i policisté ze speciální pořádkové jednotky, kteří zkontrolovali několik fanoušků Kodaně. „Zatím jsme nikoho neobvinili, ani nestanovili, zda se jedná o přestupek,“ dodal mluvčí.

Stovky policistů v pohotovosti

Na večerní odvetné utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů dohlédnou v hlavním městě stovky policistů. Zápas policie označila za rizikový, zejména kvůli protiprávnímu jednání příznivců obou celků před prvním zápasem v Kodani a po něm minulé úterý.

„Z tohoto důvodu byl navýšen počet policistů na bezpečnostním opatření, a to především o policisty pořádkových jednotek,“ uvedl v pondělí Rybanský. Podle dánských listů Ekstra Bladet či B.T bylo před týdnem před úvodním zápasem obou celků zadrženo v dánské metropoli 39 fanoušků Sparty kvůli potyčce s domácími příznivci.

Na bezpečnostním opatření se bude podílet několik stovek policistů z pořádkové, dopravní, cizinecké policie a kriminální služby. Zapojí se také členové antikonfliktního týmu, speciální a krajské pořádkové jednotky spolu s policisty na koních, psovody a leteckou službou. V okolí letenského stadionu musejí obyvatelé a návštěvníci Prahy počítat s dopravními omezeními.