Policie navrhla obžalovat řidiče z Adršpachu. Ve vězení už je kvůli jiné nehodě, hrozí mu dalších šest let

Z usmrcení z nedbalosti a dalších trestných činů navrhla policie obžalovat muže, který loni v létě způsobil za volantem auta nehodu, při níž zahynuli dva chodci. Od havárie navíc ujel. Momentálně je muž ve vězení kvůli předchozím řidičským přečinům.

Policie vyšetřovala srpnovou tragédii pět měsíců. Nyní navrhla obžalobu, která by mohla stíhanému devětatřicetiletému muži „vynést“ až šest dalších roků ve vězení, kde sedí již nyní. Podle kriminalistů se dopustil usmrcení z nedbalosti, neposkytl pomoc a mařil výkon úředního rozhodnutí.

Souvisí to nejen se samotnou nehodou, ale i s tím, že vůbec seděl za volantem. Měl totiž zákaz řízení do roku 2027. Byl tehdy v podmínce, protože již dříve způsobil tragickou dopravní nehodu, při které zahynula seniorka. „Protože se ve zkušební době dopustil další trestné činnosti, soud mu podmínku změnil na nepodmíněný trest. Muž tak nastoupil výkon trestu,“ upřesnila policejní mluvčí Lucie Konečná.

Nehoda v Adršpachu se stala u parkoviště, po střetu s osobním autem zahynuli dva manažeři šumavské firmy s outdoorovým oblečením. Řidič, který podle policie nehodu způsobil, ujel, ale policie nejprve jeho vůz, a potom jej samotného brzy našla.

„Řidič v době dopadení měl dechovou zkoušku negativní, ale podle znaleckého posudku z oboru zdravotnictví odvětví toxikologie měl v době nehody okolo 0,2 promile alkoholu v krvi. Ze znaleckého posudku z oboru dopravy také vyplynulo, že řidič jel v místě, kde byla nejvyšší povolená rychlost 50 kilometrů za hodinu, přibližně 90 kilometrů za hodinu a že poškození šli prostředkem komunikace,“ uvedla Konečná.