Peníze za covid pro pracovníky v sociálních službách dostanou na Vysočině po prázdninách

Události: Covidové příplatky pro pracovníky v sociálních službách (zdroj: ČT24)

Peníze za covidovou epidemii pro pracovníky v sociálních službách už mají ředitelé zařízení na svých účtech. Plánují je vyplatit buď po částech, nebo až po dovolených. Alespoň tak se na tom dohodli na Vysočině. Důvodem je snaha nezvyšovat náklady. Třeba v domově seniorů v Mitrově o tom zaměstnance předem informovali.

Petra Joklová patří mezi zaměstnance, kteří si v době pandemie v Domově seniorů Mitrov sáhli na dno, ale práci by neměnila. Na odměnu za covidové nasazení se těší, peníze použije na stavbu pergoly.

„Určitě je to bonus, a jestli je dostanu v červenci, tak to nevidím jako zásadní problém. Bylo nám vysvětleno, že ty odměny budou,“ říká pečovatelka. V mitrovském domově dostane takzvanou covid odměnu všech 85 zaměstnanců jednorázově v srpnové výplatě.

„My jsme požádali o ty nejvyšší částky, co dovolovala metodika ministerstva práce a sociálních věcí, a ta částka i s odvody dělala čtyři miliony a tři sta tisíc,“ popisuje ředitel Domova pro seniory Mitrov Josef Myslivec.

Odměny po prázdninách

Zaměstnanci na plný úvazek, kteří se starali o covid nemocné, dostanou 55 tisíc korun, ti ostatní o 20 tisíc míň.

„Pokud by byly v tom prvním pololetí vyplaceny všechny odměny, tak pro Kraj Vysočina by to znamenalo další zvýšení mzdových nákladů o 32 milionů korun,“ přibližuje hejtman kraje Vítězslav Schrek (ODS).

Náklady by byly právě kvůli čerpání letních dovolených. S vyplacením až na konci prázdnin zaměstnanci problém nemají. „Člověk může být rád, že něco dostane, a kdy, to už je jedno,“ uzavírá sociální pracovnice Domova pro seniory Mitrov Renata Musilová.