Zaměstnavatelka odmítla proplatit covidový bonus řidičům sanitek. Po natáčení s ČT dostal jeden z nich výpověď

Události: Zaměstnavatelka neproplatila řidičům sanitek bonus za práci při epidemii (zdroj: ČT24)

Někteří řidiči sanitek z Nového Bydžova nedostali odměny slíbené státem. Za nasazení při epidemii jim 75 tisíc korun přitom garantuje vyhláška ministerstva zdravotnictví. Majitelka dopravní firmy, která šoféry zaměstnává, bonus ale odmítla vyplatit. Po urgenci dostali jen zlomek.

Od podzimu vozil Tomáš Sedláček sanitkou do nemocnic pacienty s covidem, potom i sám onemocněl a měl těžší průběh. S kolegy se ve firmě Dany Vojtěchové zajímal o mimořádnou odměnu 75 tisíc korun.

„Paní majitelka se k tomu vyjádřila tak, že jí odměny nějaké přišly, ale že nám nedá ani korunu, že někteří si to ani nezasloužíme. Zbytek asi někde zmizel, nevím. Pracovali jsme v rizikové době a myslím si, že bychom za to měli být právem odměněni, a ne o to takhle sprostě přijít,“ popsal.

Když řidiči odměnu urgovali, na výplatních páskách se jim v červnu objevilo 15 tisíc hrubého, jen pětina celkové částky. O vysvětlení štáb České televize požádal majitelku, ta však odmítla situaci komentovat a před reportérem zavřela dveře.

„V případě, že zaměstnavatel odmítne tyto odměny vyplatit, tak sice neporuší žádnou právní normu, na druhou stranu však není vůči svým zaměstnancům férový, jelikož si přivlastní prostředky, které byly určeny na výplatu mimořádných odměn,“ uvedli v e-mailu řidičům sanitek pracovníci Odboru regulace cen a úhrad ministerstva zdravotnictví.

Po natáčení s ČT dostal řidič výpověď

Sanitky a dopravní firma Dany Vojtěchové sídlí v nemocnici v Novém Bydžově, která je součástí krajské nemocnice v Jičíně. „Nemůžeme do toho zasáhnout, protože se jedná o jiný právní subjekt, který od nás bere objednávky na přepravu,“ řekl ředitel jičínské nemocnice Tomáš Sláma.

Další řidič Dany Vojtěchové, se kterým štáb ČT domluvil rozhovor, na natáčení nepřišel, pro Tomáše Sedláčka si hned po setkání přijela majitelka. „Jeli jsme do práce a tam jsem dostal výpověď,“ popsal. Říká, že jen hájil zájem svůj a šesti kolegů.