Vláda schválila odměny pro zdravotníky a dva nové kompenzační programy

Vláda na pondělním zasedání schválila mimořádnou odměnu pro zdravotníky ve výši 75 tisíc hrubého, nezdravotničtí pracovníci v první linii by měli dostat 30 tisíc. Odměnu získají též pracovníci v sociálních službách: 15 tisíc až 50 tisíc podle profese a činnosti. Vláda také odsouhlasila dva nové kompenzační programy a prodloužení nulových sazeb DPH na respirátory. Kabinet rovněž souhlasil s návrhem odvolat ke 14. březnu z funkce hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou. Od příštího týdne ji nahradí šéfka moravskoslezské krajské hygieny Pavla Svrčinová.

Zdravotníci v nemocnicích dostanou odměny za nasazení během koronavirové pandemie, jít by na ně podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) mělo 12 miliard. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je cílem, aby zdravotníci odměny obdrželi v dubnové výplatě, v případě administrativního zdržení nejpozději v květnové.

Zdravotníci v lůžkových zařízeních by měli obdržet odměnu 75 tisíc korun hrubého, nezdravotničtí pracovníci pak 30 tisíc korun. Odměny zdravotníci neobdrží podle výše úvazku, částka se bude odvíjet podle skutečně odpracovaných hodin v období od 1. října do 28. února. Dotační program bude vyhlášen v úterý, hlásit se do něj bude možné do 9. dubna.

Kromě toho ministerstvo zdravotnictví jedná se zdravotními pojišťovnami o novelizaci kompenzační vyhlášky, která by měla zajistit i odměny pro ambulantní lékaře, specialisty či praktické lékaře. Jednání by mělo být dokončeno v březnu, řekl Blatný. Náklady by podle něj měly dosáhnout 11 miliard korun.

Také za loňský březen až květen obdrželi zdravotníci v nemocnicích odměny ve stejné výši jaká byla nyní schválena. 

Odměny i pro pracovníky v sociálních službách

Vláda také schválila odměny pro všechny zaměstnance v sociálních službách. Na tyto výdaje by mělo směřovat zhruba šest miliard korun. 

Schváleny dva nové programy

Vláda v pondělí schválila dva nové kompenzační programy. První se bude týkat příspěvku 500 korun na zaměstnance. Podnikatelé ho budou moci získat zpětně od 11. ledna. Ve druhém programu budou mít podnikatelé, kterým klesly meziročně tržby alespoň o 50 procent, nárok na náhradu 60 procent z nákladů, zpětně od 1. ledna. 

Nové programy by podle dřívějšího vyjádření vládních představitelů měly nahradit dosavadní specifické dotační tituly jako Covid – ubytování, Covid – nájemné nebo Covid – sport. Fungovat by měly zároveň s programem Antivirus na podporu zaměstnanosti a kompenzačním bonusem pro živnostníky, ve kterém vláda podporu z 500 korun zvýšila na 1000 korun denně.

Inspirací pro program Covid 2021, kterým stát přispívá na zaměstnance, je podpůrný titul Covid – gastro uzavřené provozovny. Podnikatelé, kterým vláda protiepidemickými opatřeními zakázala nebo omezila činnost a tržby jim v posledním čtvrtletí loňského roku klesly meziročně alespoň o 30 procent, v něm mohou získat 400 korun na zaměstnance či spolupracující osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) za každý den uzavření. Profesní organizace ale podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) žádaly ještě alternativní program, který by zohledňoval propad tržeb.

Zaměstnavatelé nejsou spokojeni

Vláda podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy odmítla smysluplnou podporu ekonomiky. Ke dvěma novým kompenzačním programům uvedl, že  nejde o férové náhrady za specifické programy, ale „o poslední hřebík do rakve řady firem.“  Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) byl jediný závěrečný rozpor v hranici poklesu tržeb pro vstup do podpory. Jinak podle něj Prouza s programy souhlasil, sdělil Havlíček.

Také Hospodářská komora ČR zpochybnila vzhledem k hranici propadu o 50 procent účinnost programu, který má pomoci s úhradou nákladů. Požadavkem podnikatelských svazů podle ní byla hranice 40 procent. Prouza byl podle Havlíčka o programech s předstihem informován a Svaz obchodu i Hospodářská komora měly možnost je detailně připomínkovat.

„Nad všemi parametry jsme se shodli, jediné, co jsme již nemohli akceptovat, byla hranice vstupu do programu na úrovni poklesu tržeb 40 procent, nakonec jsme nechali 50 procent, stejně jako u kompenzačního bonusu. Ale umožnili jsme to porovnat s rokem 2019. To byl jediný závěrečný rozpor, jinak pan Prouza za účasti mojí, ministryně financí a pěti náměstků, s programy souhlasil a považoval je za vyvážené a za správně nastavenou podporu,“ uvedl.

Zmíněné dva dotační tituly doplní program na podporu zaměstnanosti Antivirus a kompenzační bonus pro živnostníky. „Těmito čtyřmi programy, tak jak jsme to poskládali, tak v zásadě by neměla být už firma v České republice, která by nedosáhla na žádnou podporu,“ řekl dnes po jednání kabinetu Havlíček.

Vláda v pondělí schválila i dopravní koncepci do roku 2027.

Respirátory nadále s nulovými sazbami DPH

Ministerstvo financí připravilo prodloužení nulových sazeb DPH na respirátory třídy FFP2, případně vyšší nebo srovnatelné úrovně. Opatření, kterými chce podpořit snížení cen ochranných pomůcek, má trvat další dva měsíce navíc až do 3. června.

Dočasné zrušení 21procentní daně vláda zavedla na začátku února a původně mělo platit dva měsíce. Chtěla tím podpořit snížení cen respirátorů při jejich povinném zavádění. Respirátory třídy FFP2 případně vyšší nebo srovnatelné úrovně jsou v současnosti povinné v obchodech, veřejných budovách i ve vozech veřejné dopravy.

Ke snížení nebo zrušení DPH na ochranné pomůcky proti šíření koronaviru vyzývali už dříve vládu výrobci respirátorů. Schillerová opakovaně apelovala na výrobce a prodejce, aby zrušení daně promítli do ceny těchto ochranných prostředků. Někteří prodejci následně cenu upravili. Stanovení maximální ceny respirátorů vláda naopak odmítla. Podle Havlíčka především kvůli tomu, že je mezi nimi řada rozdílů.

Vláda prodloužila o měsíc lhůtu pro podání daňového přiznání.

Hlavní hygieničkou se stane Svrčinová

Ministr zdravotnictví odvolal ke 14. březnu hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou. Od příštího týdne bude funkcí pověřena dosavadní ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. Blatný na tiskové konferenci oznámil, že jeho návrh na odvolání Rážové v pondělí schválila vláda. Důvod změny nekomentoval.

Rážovou do funkce jmenovala vláda koncem loňského června. Funkcí byla už předtím pověřena po březnovém odvolání Evy Gottvaldové, která podle kabinetu nezvládla svou práci v počínající epidemii. Sedmapadesátiletá Svrčinová vede moravskoslezskou krajskou hygienickou stanici od loňského ledna. Je odbornicí v ochraně a podpoře veřejného zdraví, dlouhá léta se specializovala na hygienu výživy a bezpečnost potravin, jako auditorka i na celoevropské úrovni v Bruselu. Hlavní hygienička je zároveň náměstkyní ministra zdravotnictví. Svrčinová zatím bude pověřena zastupováním hlavního hygienika, a to do doby jmenování nového hlavního hygienika.

Vláda také rozhodla, že osoby s jihoafrickou variantou viru či s podezřením na ni pak budou potřebovat k opuštění izolace negativní PCR test, ale ne dříve než po 14 dnech.