Hygienici by měli mít limit vytrasovaných kontaktů, myslí si jejich budoucí šéfka Svrčinová

Stanovit maximální limity, kolik kontaktů lidí nakažených koronavirem mají vytrasovat hygienici, by chtěla budoucí hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Více pomoci s trasováním mají podle ní callcentra. Dosavadní ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice má v půlce března vystřídat ve funkci nynější hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou. Svrčinová si v kraji v červenci vysloužila kritiku kvůli komunikaci i kvůli reakci na počínající pandemii na Karvinsku.

„Jsem systematik, plánovač. Kolegové už jsou vyčerpaní, takže by chtělo nastavit, kolik maximálně vytrasuje ta ‚hygiena',“ uvedla Svrčinová. Nedělá si iluze o tom, že by na hygienických stanicích, kde mají přírůstky i více než 1500 případů covidu za den, byli schopni vše vytrasovat.

Konkrétní hygienická stanice by podle ní měla vědět, kolik kontaktů musí vytrasovat ve všední dny a kolik o víkendu. „Aby ti lidé měli také čas si vydechnout,“ dodala. Podle Svrčinové by případné další personální posilování hygieniků bylo finančně velmi náročné. Pomoci by naopak mohlo větší využívání sebetrasování.

Za důležité považuje Svrčinová rovněž rychlé očkování. „Čím rychleji se bude očkovat, tím lépe,“ řekla. Doplnila, že se vliv očkování jednoznačně ukazuje u zdravotníků, kde výrazně poklesla nemocnost, a začíná už se projevovat i ve skupině seniorů nad 80 let.

Rozhovor s ředitelkou Moravskoslezské hygienické stanice Pavlou Svrčinovou (zdroj: ČT24)

Na podobné hrozby příště musíme být připravení, míní Svrčinová

Podle Svrčinové se současnou situaci nedaří zvládat. „Neřekla bych, že je chyba na straně hygienické služby. Je to komplex, který měl vliv na to, co se teď děje v české populaci,“ uvedla Svrčinová. Existuje podle ní skupina lidí, která se „nehodlá podřídit jakýmkoliv opatřením“, za nepříznivým vývojem podle ní stojí i opožděné dodávky vakcín. Pozitivní ale je, že očkovací látky už do Česka směřují a začíná se testovat v podnicích, prospěšná je podle ní také možnost samotestování jednoduchými sadami.

Podle Svrčinové by šla práce hygienikům ulehčit. „Tím, že nebudou stejné údaje vypisovat třeba do dvou tří databází,“ uvedla. Do konce je podle ní třeba také dotáhnout chytrou karanténu a musí se začít diskutovat i o zásahů krajských hygienických stanic, pokud se na určitém území vyvine situace specificky. Do budoucna je podle ní také třeba se na podobné hrozby připravit, protože se budou opakovat. „Musíme mít vyškolené lidi, musíme mít nachystanou techniku, musíme mít softwarové vybavení,“ vyjmenovala.

Svrčinová se o místo hlavní hygieničky ucházela už dříve, kvůli novému služebnímu zákonu jí ale nebyla jako dostatečná kvalifikace uznána předchozí práce pro Evropskou komisi, kde dělala audity pro kontrolní systémy bezpečnosti potravin.

Premiér Andrej Babiš (ANO) neděli v CNN Prima News uvedl, že Blatný nemá v okolí dost dobrých úředníků. Na ministerstvu je podle premiéra řada lidí, kteří jsou nekompetentní, Blatný by měl ministerstvo posílit. „Kde je hlavní hygienička?“ tázal se mimo jiné Babiš.

Vojtěch vyzval loni šéfku moravskoslezských hygieniků k rezignaci

Svrčinová vedle řízení krajské hygieny působí také na lékařské fakultě v Ostravě. Loni v červenci ji tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vyzval, aby zvážila setrvání ve funkci kvůli podle něj nezvládnuté komunikaci o zpřísnění protiepidemických opatření v Moravskoslezském kraji. „Pan ministr mě vyzvat může, tak ať mě odvolá,“ reagovala tehdy Svrčinová.

Hygieničku tehdy kritizovali i opoziční politici a vyzývali ji k odstoupení. Sám premiér Babiš dokonce loni v červenci několikrát žádal ministra zdravotnictví, aby krajská hygiena v Moravskoslezském kraji začala lépe komunikovat. Nelíbilo se mu také, jak hygiena postupovala v rámci OKD.

Rychlost zavádění opatření vadila taky organizátorům festivalů a dalších kulturních akcí. Před sídlem hygieny se tehdy dokonce objevily kritické nápisy jako „Nejste Bohové“. V reakci na opatření se v Ostravě konala demonstrace.

„Byla chyba na mé straně, že to (zavádění omezení) bylo rychlé. Vždycky jsme ale byli učeni rychle a efektivně zasáhnout. Vzala jsem si z toho poučení. Myslím, že každá chyba by měla vést k tomu, že člověk má nějakou sebereflexi,“ podotkla Svrčinová. Dodala, že s obdobnou situací, jako je nynější pandemie covidu-19, se dosud nikdo z hygieniků nepotkal. 

Hygiena musela prý tehdy reagovat na velmi složitou situaci v Moravskoslezském kraji. „Byli jsme první kraj, který musel přistoupit k mimořádným opatřením, abychom zvládli situaci, která byla tehdy naštěstí ohraničena pouze na doly OKD,“ uvedla v Událostech, komentářích. Odmítla, že by v souvislosti s OKD zareagovala hygiena pozdě. 

Svrčinové bylo vyčítáno i sdílení rasistického vtipu na sociálních sítích, který se týkal práce z domova a naznačoval, že prací Romů je kradení. „Já si nejsem vědoma, že bych něco takového sdílela. Ti, kteří se mi vrtali v soukromí a prohlíželi můj facebookový profil, vidí, že tam sdílím pouze zvířátka, která se zatoulala nebo jsou k adopci, občas se tam objeví nějaký recept na vaření, to je všechno,“ oponovala. Rasistický vtip už smazala.

Klíčová úloha hygieniků v době pandemie

Hlavní hygienička je zároveň náměstkyní ministra zdravotnictví. Rážovou do funkce jmenovala vláda koncem loňského června. Funkcí byla už předtím pověřena po březnovém odvolání Evy Gottvaldové, která podle kabinetu svou práci v počínající epidemii nezvládla.

Hygienici jsou v době epidemie koronaviru zásadní složkou správy. Krajské hygienické stanice mají na starosti místní opatření, jejich pracovníci vedou s nakaženými rozhovory a v takzvaném epidemiologickém šetření dohledávají jejich kontakty a místo nákazy.

Podle šéfredaktora Zdravotnického deníku Tomáše Cikrta měla dosavadní hlavní hygienička Jarmila Rážová ztíženou situaci i proto, že celá soustava hygienických stanic není dlouhodobě připravena na řešení takto složité situace, jako je epidemie koronaviru.

„Bude potřeba ji postavit znova, rozmetat tu původní stavbu a postavit celou hygienu znova. Tu výměnu vedení vidím tak, že k velké změně ani ve vnímání lidí, ani v reálné činnosti té hygienické služby nedojde,“ myslí si Cikrt.

Události komentáře: Tomáš Cikrt o výměně hlavní hygieničky (zdroj: ČT24)

Personální tíseň ve vedení zdravotnictví

V minulých dnech a týdnech se také spekulovalo o konci samotného ministra zdravotnictví Blatného i jeho náměstka Vladimíra Černého. Odbor komunikace měl od března vést nový šéf, který ale funkci po prvním dni na ministerstvu vzdal. Podle Cikrta je v současné době řízení komunikace na ministerstvu zdravotnictví sebevražedná mise.

„Pan ministr řídí ministerstvo, je to ale v naprosto mimořádné situaci, zabývá se tím vláda a každý ministr má trochu jiný pohled. Pak tu máme pana premiéra, který je výraznou osobností a zasahuje do toho,“ vypichuje problematické pasáže řízení zdravotního sektoru Cikrt.