Památník holocaustu Romů a Sintů v Letech se otevře v polovině května

Památník holocaustu Romů a Sintů v Letech na Písecku se veřejnosti otevře 12. května. Ve stejný den se už tradičně u nouzového pohřebiště v bezprostřední blízkosti památníku koná pietní akt, informovalo Muzeum romské kultury, jehož pobočkou památník bude. Brněnské muzeum původně plánovalo otevření na únor, odložilo ho z procesních důvodů kolaudačního řízení.

Dlouholeté snahy o důstojné uctění památky obětí holocaustu v místě bývalého koncentračního tábora vrcholí. „Muzeum romské kultury nechalo srovnat se zemí velkokapacitní vepřín, který byl postaven na místě utrpení, a vystavělo nový památník. Je místem piety i poznání. Jeho ideou je přímo na místě utrpení připomínat památku vězněných, informovat a vzdělávat o dění před a při 2. světové válce i o dopadu nacistické genocidy na romské komunity v českých zemích,“ uvedla mluvčí muzea Karolina Spielmannová.

Součástí je nové pietní místo i návštěvnické centrum se stálou expozicí. „Pomocí autentických vzpomínek pamětníků přiblíží návštěvníkům historický kontext i bolest jednotlivců a podává i materiální svědectví o českých Romech a Sintech vězněných v táboře," doplnila mluvčí.

Vybudování památníku včetně expozice vyšlo přibližně na 110 milionů korun. Finančně jej podpořilo ministerstvo kultury, německé velvyslanectví i grant z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Táborem prošlo více než 1300 Romů

V místě byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. V 70. letech minulého století tam vznikl vepřín. Stát ho v roce 2018 odkoupil za 450 milionů od firmy Agpi, která tam měla v halách až třináct tisíc prasat.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes pět set skončilo v koncentračním táboře v Osvětimi.

Areál zabírá přes sto tisíc metrů čtverečních. Poblíž nouzového hřbitova, který je asi 300 metrů od místa tábora, vznikl v roce 1995 památník a místo se o tři roky později stalo kulturní památkou.