V senátním obvodu Prostějov postupují do druhého kola Jura a Dopita

Po sečtení sta procent hlasů zvítězil v senátním obvodu Prostějov primátor města František Jura (ANO) se ziskem 41,98 procenta. Následuje IT specialista a prostějovský zastupitel Pavel Dopita (SPD) se ziskem 13,44 procenta. Utkají se tak spolu ve druhém kole. Třetí a nepostupující kandidátkou je Hana Naiclerová (STAN) se ziskem 13,05 procenta. Volební účast dosáhla na 30,47 procenta, o hlasy usilovalo šest kandidátů. Dosavadní senátorka Jitka Chalánková (nezávislá) nekandidovala.

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Čtvrtá v pořadí je primátorova náměstkyně Milada Sokolová (ODS) s 12,9 procenta hlasů. Pátou příčku obsadila Hana Pospíšilíková (KDU-ČSL), volilo ji 11,93 procenta lidí.

Juru výsledek prvního kola senátních voleb příjemně překvapil. „Je to obrovský závazek. Musím poděkovat voličům, protože počet hlasů je opravdu vysoký. S pokorou jdu do druhého kola a v pondělí začínám s kontaktní kampaní, kterou jsem musel přerušit, protože jsme teď měli důležitější věci. Pojedu mezi lidi a budu je přesvědčovat a prosit, aby mi dali hlas i ve druhém kole,“ uvedl.

Pokud bude zvolen senátorem, chce nadále zůstat i v primátorské funkci. „Říkám to od začátku kampaně, že jsem přesvědčen o tom, že se tyto dvě funkce dají zvládnout a že to může být benefit pro naše město,“ dodal Jura.

Sokolová je z výsledku prvního kola zklamána. „Myslím, že jsme celostátně jako ODS dostali hodně na zadek. I když výsledek (ODS v krajských volbách, pozn. red.) tady na Prostějovsku byl nejlepší ze všech okresů Olomouckého kraje, tak bohužel tady se to, co se týče senátních voleb, nepovedlo. Gratuluji panu primátorovi ke zcela jednoznačnému prvnímu místu. Musím konstatovat, že ODS určitě (v 2. kole, pozn. red.) nemůže podpořit a nepodpoří kandidáta SPD,“ uvedla Sokolová.

Pospíšilíková uvedla, že ve druhém kole nikoho nepodpoří. „V tom mám celkem jasno,“ dodala. Její osobní cíl byl prý postoupit do druhého kola, takže výsledek je pro ni zklamáním. „Kampaň jsem dělala velmi poctivě a dala jsem do ní všechno. Lidé samozřejmě vnímají aktuální situaci ve státě a vystavili známku pětikoalici,“ uzavřela.

V roce 2018 zvítězila v Prostějově Jitka Chalánková (nezávislá). Ve 2. kole získala 59,85 procenta hlasů. Druhá skončila Božena Sekaninová (ČSSD). Voleb se zúčastnilo 11 kandidátů.