V Prostějově úředníci registrovali šest uchazečů o senátní křeslo

O funkci senátora v obvodu 62 Prostějov se bude ucházet všech šest uchazečů, jejich kandidátní listinu zaregistrovali úředníci prostějovské radnice. Počet kandidátů na senátní křeslo je v tomto obvodu podstatně nižší než před šesti lety. Tehdy jich úředníci zaregistrovali jedenáct. Volby se letos uskuteční ve 27 senátních obvodech společně s volbami do zastupitelstev krajů, a to 20. a 21. září. Případné druhé kolo senátních voleb bude o týden později.

V obvodu č. 62 Prostějov podalo kandidátku hnutí ANO, které bude reprezentovat prostějovský primátor František Jura. Kandidátní listinu úředníci zaregistrovali také poslankyni Haně Naiclerové, o hlasy voličů bude usilovat v koalici za hnutí STAN, SEN 21 a Zelené. Do senátních voleb jde i náměstkyně primátora a krajská zastupitelka Milada Sokolová, zastupovat bude Koalici Společně pro Prostějovsko, Konicko, Kojetínsko a Tovačovsko, složenou z ODS a politického hnutí Občané patrioti.

Za SPD a Trikoloru zaregistrovali úředníci radnice kandidátní listinu Pavla Dopity, o hlasy voličů bude usilovat také Miroslav Burget, a to za politické hnutí Jasný Signál Nezávislých (JaSaN). Registrována je také kandidátní listina podaná KDU-ČSL, kterou bude reprezentovat předsedkyně Hanáckého folklorního spolku Hana Pospíšilíková.

Kandidáti do Senátu 2024
Zdroj: ČSÚ, ČT24

Senátorkou za Prostějovsko je od roku 2018 bývalá poslankyně Jitka Chalánková (dříve TOP 09). Nezávislá Chalánková je nyní členkou senátního klubu ODS a TOP 09, svoji kandidaturu na Prostějovsku zvažovala, kandidátní listinu však nakonec nepodala.