V Jeseníkách se může kácet i v nejcennějších oblastech. Ochránci přírody těžbu kritizují

Zprávy ve 12: V Jeseníkách se může kvůli kůrovci kácet (zdroj: ČT24)

Ochránci přírody kritizují výjimky Chráněné krajinné oblasti Jeseníky vydané v souvislosti se zásahem proti kůrovci. Rozhodnutí správy území umožňuje kácení kůrovcem napadených stromů i v nejcennějších lokalitách národních přírodních rezervací. Správa ale tvrdí, že na zájmy ochrany přírody myslela.

Jednou z oblastí, které se kácení kůrovcem napadených stromů týká, je Národní rezervace Praděd, kde také natáčel štáb České televize. Dalšími jsou Národní přírodní rezervace Rejvíz, Kralický Sněžník a Šerák-Keprník. 

Podle ekologických organizací Společnost přátel Jeseníků a Hnutí DUHA výjimky znamenají, že správa chráněné krajinné oblasti umožnila nejen odkorňování stromů na stojato, ale také jejich kácení a použití chemických postřiků na pokácené stromy. Správa se ale brání s tím, že jsou maximálně zohledněny zájmy ochrany přírody. Výjimky vydala proto, aby se co nejvíc zpomalil rozpad lesů.

Každá rezervace je rozdělena na tři pásma – A, B a C, podle stupně ochrany. Pásmo A zůstalo bezzásahové, ve zbývajících dvou jsou nastaveny specifické typy boje s kůrovcem.

Ekologické organizace se proti rozhodnutí správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky odvolaly, chtějí zrušení všech výjimek a naopak požadují obnovení přípravy národního parku. Teď ale vše bude posuzovat ministerstvo životního prostředí.