Obyvatelé okrajové části Hradce Králové jsou proti obchvatu. Vadí jim i zabírání úrodné půdy

Události v regionech: Debata s občany na zastupitelstvu Hradce Králové (zdroj: ČT24)

Obyvatelé okrajové části Hradce Králové nesouhlasí s plánovanou stavbou obchvatu. Členové spolku Zdravé Plotiště v úterý přišli dát najevo svůj nesouhlas přímo na zasedání zastupitelstva města. Obávají se hluku, světelného smogu i znečištění ovzduší. Vedení Hradce Králové naopak slibuje, že stavba nulté tangenty severního obchvatu města uleví dopravě v centru.

Spolek Zdravé Plotiště se obává, že stavba obchvatu zhorší život všem obyvatelům městské části. „Chceme, aby k napojení severní tangenty byla využita rezerva, která je v územním plánu zanesena. Tam je tato tangenta napojena přímo do dálnice D11,“ uvedl člen výboru spolku Pavel Šoula.

„Toto řešení bohužel nebylo přijato nadřízenými orgány, kterým je zejména ministerstvo dopravy. Další, kdo to zapracoval do svých dokumentů, je Královéhradecký kraj, ten má zásady územního rozvoje, a ty jsou pro obce závazné,“ vysvětlil náměstek primátorky Hradce Králové Adam Záruba (nestr.).

Parkoviště na úrodné půdě

Je tu však i další problém. Orná půda na pozemcích, kde má vzniknout parkoviště pro kamiony, má bonitu A1, to znamená, že se řadí mezi nejkvalitnější. „Z nejúrodnější půdy uděláme parkoviště pro kamiony, to prostě nedává vůbec žádný smysl,“ komentoval zemědělec z Plotiště Jiří Doležal.

„Požadavkem orgánu ochrany zemědělského půdního fondu bylo, abychom se zábory zemědělských půd nešli za hranici současné silnice. Za tím bychom už žádné půdy zabírat neměli,“ argumentoval Záruba.

V srpnu by mělo město zveřejnit upravený plán území, dojít by tak mělo ke zmenšení parkoviště a jeho osázení stromy. Spolek ale nadále trvá na úplném zachování orné půdy v této lokalitě.