Nábor policistů se v Libereckém kraji nedaří, kvůli ztrátě benefitů zvažují odchod i někteří stávající

V Libereckém kraji je nedostatek hasičů a policistů (zdroj: ČT24)

V Libereckém kraji se dlouhodobě nedaří naplňovat stavy policistů. Ti stávající navíc od ledna přišli o část zaměstnaneckých výhod, jako je příspěvek na stravování nebo na dovolenou. Někteří strážci zákona kvůli tomu uvažují o odchodu.

Lukáš Hanspach pracuje u policie čtrnáct let, z toho dvanáct vyšetřuje dopravní nehody. Na výplatní pásce kvůli škrtům bude mít nyní méně. Odhaduje, že přijde o třináct set korun měsíčně.

„Z důvodu toho, že vláda v letošním roce schválila snížení finančních prostředků do fondu kulturních a sociálních potřeb ze dvou procent na jedno procento, tak i my jsme museli přehodnotit výši benefitů,“ vysvětluje mluvčí policie v Libereckém kraji Jana Světlá.

Například příspěvek na dovolenou přitom mají policisté v každém kraji jiný. Někteří proto chtějí z toho Libereckého odejít do Prahy nebo středních Čech. Hanspach ví o dvou takových.

Policisté na severu republiky přitom dlouhodobě chybí. „Samozřejmě nikdy asi nedojde k tomu, že bychom naplnili kompletně personální stav pěti a půl tisíce policistů. Ale nám jde primárně o to, aby bylo alespoň o 2500, tři tisíce více příslušníků,“ vysvětluje předseda Nezávislé odborové organizace policie Tomáš Machovič.

Benefity přitom fungují. Dokládá to třeba příklad z Nového Města pod Smrkem – odlehlé lokality ve Frýdlantském výběžku. Ještě před dvěma lety ve městě hrozilo zrušení obvodního oddělení, nakonec ale tamní radnice policisty motivovala. „Nabídli jsme policistům bydlení, pozemky k výstavbě a zájem byl obrovský,“ nastiňuje starosta města Petr Černica (ANO).

Nabídky využil také dopravní policista Tomáš Cerman, který na tamní obvodní oddělení nastoupil. „Rozmýšleli jsme se asi čtvrt roku, nevěděli jsme. Je to docela velké rozhodnutí z toho důvodu, že jsme tady vlastně v příhraničí,“ vypráví.

Zájem o práci na Frýdlantsku teď mají podle starosty i další Cermanovi kolegové.