Na tenisovém turnaji v Liberci startují dva Rusové. Policie je může vyhostit

Zatímco tenisový turnaj WTA v Praze začal bez hráček z Ruska a Běloruska, kvalifikaci challengeru v Liberci v neděli rozehráli ruští tenisté Kirill Kivatcev a Děnis Klok. Ředitel turnaje Tomáš Trsek pro iDNES.cz uvedl, že pořadatelé po sobotním rozlosování informovali Národní sportovní agenturu a v současnosti spolupracují s cizineckou policií.

„Do přihlášek hráčů nemůžeme zasahovat. Včera (v sobotu – pozn. red.) po vylosování jsme informovali Národní sportovní agenturu a ta cizineckou policii. Ta je s námi celý den v kontaktu a přímo s hráči bude řešit jejich dokumenty, které musí předložit. A buďto na turnaji skončí a budou deportováni, nebo budou pokračovat,“ řekl serveru Trsek.

Podle tiskového mluvčího cizinecké policie Josefa Urbana budou výslechy probíhat až do pozdních nedělních hodin, uvedl redaktor ČT Josef Slabý. „Výsledky pak budeme znát pravděpodobně zítra (v pondělí – pozn. red.) dopoledne,“ dodal.

V pavouku turnaje žen na pražské Spartě není žádná z původně přihlášených ruských a běloruských hráček. Jednu z nich ve čtvrtek vpodvečer cizinecká policie na ruzyňském letišti nevpustila do Česka na základě vládního nařízení o zákazu startu ruských a běloruských sportovců v tuzemsku kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Nad krokem českých orgánů se pozastavila ženská tenisová asociace WTA, která připomněla, že ruské a běloruské hráčky stejně jako jejich mužští kolegové na turnajích nastupují pod neutrální vlajkou.

Slabý upozornil, že okolnosti jsou v tomto případě jiné. „Oba hráči mají totiž požádáno o jiné než ruské občanství. A například Děnis Klok byl do roku 2014 občanem Ukrajiny – než došlo k anexi Krymu Ruskem,“ vysvětlil.