Na Písecku hoří třicet hektarů lesa, hasiči požár zatím nemají pod kontrolou

Třetí stupeň požárního poplachu vyhlásili jihočeští hasiči kvůli požáru u obce Jetětice na Písecku. Hoří tam přes třicet hektarů lesa, zasahují hasiči ze sedmi stanic hasičského sboru Jihočeského kraje a sedmnácti jednotek dobrovolných hasičů. Vyžádali si i letecké hašení a výpomoc hasičů Středočeského kraje. Zatím nemají požár pod kontrolou. Je to nejrozsáhlejší požár v kraji za několik měsíců. Je pravděpodobné, že hasiči povolají další posily, uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. „Budeme hasit minimálně celou noc, řekla bych i několik dní,“ prohlásila.

U obce hoří les, a to paseka a les se stromy různého vzrůstu, stáří a stavu. „Požár se suchým porostem a také větrem rychle šířil. V současné době je plocha zasažená požárem více než třicet hektarů. V zasažené oblasti nejsou žádné domy, chaty, stavení ani dětské tábory apod. Není ohrožené obyvatelstvo. Požár zatím nemáme pod kontrolou, jsou zde stále ohniska, která hoří plamenným hořením,“ uvedla mluvčí. Video ze zasažené oblasti je k vidění na Facebooku.

Hasiči vytvořili tři takzvané bojové úseky. „Podařilo se nám zastavit šíření požáru směrem k orlické přehradě, kde by byl zásah vzhledem k tomu, že zde jsou hluboká údolí, velice komplikovaný,“ uvedla mluvčí. Hasiči monitorují povětrnostní podmínky, které výrazně mění šíření požáru. Podle toho se mění i taktika zásahu a nasazování jednotek. Právě podle počtu nasazených jednotek se určují poplachové stupně, nejvyšší je čtvrtý. Matějů uvedla, že hašení komplikuje také obtížně přístupný terén pro zásahovou techniku, důležitou roli proto mají čtyřkolky, které si hasiči vyžádají i od kolegů ze středních Čech.

Nyní mají tři čerpací stanoviště. „Je vysoce pravděpodobné, že budeme povolávat ještě další jednotky a že budeme zasahující jednotky přeskupovat právě podle směru šíření požáru,“ uvedla mluvčí. Do soumraku s hašením pomáhala i Letecká služba policie, která hasila požár z vrtulníku. Vodu nabíral v přehradě. Požářiště monitoruje nejen pilot vrtulníku, ale i dron, dodala mluvčí. Letecké hašení bude pokračovat v neděli od 5:30. Hasiči zasahují s jedenácti dopravními auty, několika osobními auty a přenosnou stříkačkou.

Les hoří i na Sokolovsku

Les hoří také mezi Svatavou a Boučím na Sokolovsku. Oheň se rozšířil na ploše 200 krát 200 metrů, zasahuje i do korun stromů. Místo je nepřístupné, je vyhlášený druhý stupeň poplachu, řekl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. „Vzhledem k pozdní hodině není možné nasadit letecké hašení. Na místě zasahuje dvanáct jednotek hasičů,“ dodal.

Podle Kasala zásah pokračuje, ale jeho velitel nepožaduje další posilové jednotky. „Z toho je možné usuzovat, že se situace nezhoršuje,“ uvedl. Poplachové stupně jsou čtyři a určují se podle počtu vyslaných jednotek.

Hasiči zřídili čerpací stanici pro doplnění požární vody na služebně hasičů v areálu sokolovské chemičky. Po městě Sokolov a v areálu chemické firmy tak bude zvýšený pohyb zásahové techniky se zapnutými majáky. „Nejedná se o mimořádnou událost v chemičce, ale o doplňování požární vody pro lesní požár u Svatavy,“ dodal mluvčí krajských hasičů.