Předražená reklama, „vyprané“ miliony a zlaté cihly. V kauze daňových úniků padl trest 7,5 roku

Ředitele ostravské firmy Kadamo Tomáše Doležala poslal Krajský soud v Ostravě na sedm a půl roku do vězení. Měl nakupovat uměle předraženou reklamu u agentury Propag-Storm, údajně společnosti pro praní špinavých peněz, aby platil nižší daně. Zároveň soud Tomáši Doležalovi zabavil směnky v hodnotě 109 milionů a několik zlatých cihel. Firma Kadamo má podle nepravomocného rozsudku zaplatit pokutu 20 milionů.

Za pětadvacet let v byznysu vydělal obžalovaný ředitel firmy Kadamo přibližně 120 milionů. Přesto mu to podle soudu nestačilo a dalších 105 milionů si měl odnést v hotovosti z údajně největšího tuzemského subjektu na praní špinavých peněz – reklamní agentury Propag-Storm.

„Tomáš Doležal a firma Kadamo byli shledáni vinnými a Tomáši Doležalovi byl uložen trest v délce sedmi let a šesti měsíců,“ řekla mluvčí Krajského soudu Ostrava Klára Krystynová.

Jak se praly peníze, popsaly výměnou za nižší trest majitelky firmy

Firma Kadamo v čele s Tomášem Doležalem nakupovala reklamu přes agenturu Propag-Storm. Její majitelky Hana Kačerová a Lenka Oborná policistům s příslibem nižšího trestu popsaly údajné podvody. Cenu za reklamu měly až desetinásobně navýšit přes nastrčené společnosti.

Zákazníci, mezi nimi i Tomáš Doležal, si z agentury měli odnášet 80 procent z vložené částky v hotovosti. „Cena za reklamu byla úměrná. Díky reklamě přes Propag-Storm jsme měli mnohem vyšší zisky,“ řekl už dříve Doležal.

Rozsudek, který poslal třiašedesátiletého Tomáše Doležala do vězení, není pravomocný. „Je to prvostupňové rozhodnutí, předpokládám, že bude podrobeno přezkumu u vrchního soudu,“ řekl Doležalův obhájce Radim Miketa. Podle předsedy trestního senátu kauza zřejmě skončí u Nejvyššího soudu.

Do kauzy Propag-Storm loni v srpnu zasáhl jiný senát Krajského soudu v Ostravě. Firma Kadamo zažalovala finanční úřad, který po ní chtěl doplatit DPH za reklamu u Propag-Stormu. Soud dal Kadamu za pravdu.

O reklamní agenturu Propag-Storm se policie začala zajímat v souvislosti s vyšetřováním ostravského lobbisty Martina Dědice. Před soudem už kvůli tomu stojí 23 obžalovaných. Stát přišel podle policie na daních o nejméně 380 milionů korun. Údajné podvody měl řídit bývalý obchodní ředitel hokejové Sparty, který pracoval i pro fotbalovou Slavii, Vlastislav Přeček a někdejší reprezentant ve volejbalu Bronislav Mikyska.