Meteorologové odvolali smogovou situaci v Moravskoslezském kraji

Smogová situace v Moravskoslezském kraji již neplatí. Meterorologové stav odvolali v sobotu odpoledne v aglomeraci Ostravska, Karvinska a části Frýdecko-Místecka. Smogovou situaci vyhlásili ve čtvrtek kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám. V ostatních částech regionu ji meteorologové odvolali už v pátek. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

„Rozptylové podmínky budou i nadále většinou dobré. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat místy ještě nad nebo kolem hodnoty stanoveného imisního limitu (50 mikrogramů na metr krychlový),“ uvedli meteorologové v prognóze na odpoledne, večer a noc.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě.

Kvalitu ovzduší v regionu ovlivňuje několik faktorů. Kromě geografické polohy a povětrnostních podmínek hraje velkou roli hromadění zplodin z průmyslových zdrojů, lokálních topenišť, z dopravy a velkou měrou hlavně v zimních měsících přenos emisí z Polska.