TÉMA

Prachové částice

Bouře a krupobití působily problémy. Na východě Česka stouply hladiny řek

Česko v neděli zasáhly silné bouřky s krupobitím. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silnými bouřkami platila do půlnoci. Na východě země vystoupaly tři řeky ke třetímu stupni povodňové aktivity. Meteorologové varují před povodněmi.
30. 6. 2024Aktualizováno1. 7. 2024, 00:31|

Ve většině Česka platí kvůli písku ze Sahary smogová situace

V celých Čechách a části Moravy a Slezska platí kvůli písku ze Sahary smogová situace. Podle Českého hydrometeorologického ústavu může být písek, jenž zvyšuje koncentraci prachových částic v ovzduší, v tuzemsku až do pondělí. Koncentrace polétavého prachu byla v neděli před půl devátou ranní podle webu ČHMÚ stále na řadě míst nad prahovou hodnotou sta mikrogramů na metr krychlový.
31. 3. 2024Aktualizováno31. 3. 2024, 12:07|

Odhalovat pálení odpadů pomáhají v Katovicích drony

Za necelé dva měsíce čekají Polsko místní volby. Jedním z témat kampaně je stav ovzduší. Letošní zimu zažili obyvatelé polského Slezska už více než dvacet dní, kdy byly překročeny limity polétavého prachu v ovzduší. Na jejich dodržování se například v Katovicích stále častěji zaměřují kontroly.
18. 2. 2024|

Meteorologové odvolali smogovou situaci v Moravskoslezském kraji

Smogová situace v Moravskoslezském kraji již neplatí. Meterorologové stav odvolali v sobotu odpoledne v aglomeraci Ostravska, Karvinska a části Frýdecko-Místecka. Smogovou situaci vyhlásili ve čtvrtek kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám. V ostatních částech regionu ji meteorologové odvolali už v pátek. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.
9. 12. 2023|

Odolnost proti antibiotikům se může nést na křídlech jemného znečištění

Znečištění ovzduší přispívá k nárůstu antibiotické rezistence, která celosvětově představuje významnou hrozbu pro lidské zdraví, naznačuje globální studie, která pracovala s údaji z více než stovky zemí nasbíranými za dvě desetiletí. Vyšla v odborném žurnálu The Lancet.
9. 8. 2023|