TÉMA

Prachové částice

Ve většině Česka platí kvůli písku ze Sahary smogová situace

V celých Čechách a části Moravy a Slezska platí kvůli písku ze Sahary smogová situace. Podle Českého hydrometeorologického ústavu může být písek, jenž zvyšuje koncentraci prachových částic v ovzduší, v tuzemsku až do pondělí. Koncentrace polétavého prachu byla v neděli před půl devátou ranní podle webu ČHMÚ stále na řadě míst nad prahovou hodnotou sta mikrogramů na metr krychlový.
31. 3. 2024Aktualizováno31. 3. 2024, 12:07|

Odhalovat pálení odpadů pomáhají v Katovicích drony

Za necelé dva měsíce čekají Polsko místní volby. Jedním z témat kampaně je stav ovzduší. Letošní zimu zažili obyvatelé polského Slezska už více než dvacet dní, kdy byly překročeny limity polétavého prachu v ovzduší. Na jejich dodržování se například v Katovicích stále častěji zaměřují kontroly.
18. 2. 2024|

Meteorologové odvolali smogovou situaci v Moravskoslezském kraji

Smogová situace v Moravskoslezském kraji již neplatí. Meterorologové stav odvolali v sobotu odpoledne v aglomeraci Ostravska, Karvinska a části Frýdecko-Místecka. Smogovou situaci vyhlásili ve čtvrtek kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám. V ostatních částech regionu ji meteorologové odvolali už v pátek. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.
9. 12. 2023|

Odolnost proti antibiotikům se může nést na křídlech jemného znečištění

Znečištění ovzduší přispívá k nárůstu antibiotické rezistence, která celosvětově představuje významnou hrozbu pro lidské zdraví, naznačuje globální studie, která pracovala s údaji z více než stovky zemí nasbíranými za dvě desetiletí. Vyšla v odborném žurnálu The Lancet.
9. 8. 2023|