Bouře a krupobití působily problémy. Na východě Česka stouply hladiny řek

Česko v neděli zasáhly silné bouřky s krupobitím. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silnými bouřkami platila do půlnoci. Na východě země vystoupaly tři řeky ke třetímu stupni povodňové aktivity. Meteorologové varují před povodněmi.

Po přívalových srážkách vystoupala na třetí povodňový stupeň hladina Moštěnky v Prusech na Přerovsku, Bystřice u Bystřičky na Vsetínsku a Ondřejnice v Kozlovicích na Frýdecko-Místecku.

Vzhledem ke slábnoucím bouřkám by měly hladiny řek začít klesat, nelze ale vyloučit dosažení třetího povodňového stupně i níže po toku, přiblížil ČHMÚ.

Na Vyškovsku se po bouřce a vydatném dešti rozvodnil potok Hvězdlička, hasiči museli z domů v Hvězdlicích a nedalekých Milonicích evakuovat několik lidí. Voda stále stoupá, i když přestalo pršet, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Studená fronta přinesla do Česka bouřky, které mohou být i velmi silné. Objevit se mohou supercely s většími kroupami a vydatnými přívalovými srážkami. Na většině území s výjimkou západních Čech platí zhruba od poledne do půlnoci výstraha ČHMÚ jak před těmito bouřkami, tak před vysokými teplotami.

V Jihomoravském kraji hasiči vyjeli k více než stovce zásahů souvisejících s počasím. Nejčastěji řešili popadané stromy, ale také odstraňování nebezpečných stavů a čerpání vody. Například v Dolních Loučkách zasahovali u poškozené střechy tělocvičny. „Nejvíce práce je na Brněnsku, Blanensku a Vyškovsku. Na Vyškovsku jde především o čerpání vody, a to hned několikrát v Ivanovicích na Hané,“ napsali hasiči. Události jsou dle mluvčího Jaroslava Mikošky bez zranění. 

Problémy jsou v kraji i na kolejích, podle webu Českých drah stojí provoz na trati 250 v úseku Tišnov – Řikonín kvůli poruše zabezpečovacího zařízení po bouřce. V úseku je zavedena náhradní autobusová doprava.

Na Vysočině měli hasiči kvůli bouřkám přes stovku výjezdů, nejčastěji odklízeli spadlé stromy ze silnic na Třebíčsku. V Okarci spadl strom na stan, jeden člověk byl zraněný. Záchranáři ho převezli do nemocnice. Přívalové deště také vytopily několik sklepů v obci Lipník u Hrotovic na Třebíčsku, větší množství vody se tam dostalo i na silnice. Podle informací ČT na místě zasahovaly tři jednotky hasičů. Ve Velké Bíteši bouřka poničila střechu pětipatrového domu, která spadla na několik zaparkovaných aut. Obyvatelé některých bytů byli evakuováni.

Kromě Třebíčska nejčastěji zasahovali na Žďársku. Kvůli stromu vyvrácenému na trať byl na pět hodin přerušen provoz mezi stanicemi Náměšť nad Oslavou a Studenec. Vlaky tam znovu začaly jezdil okolo 21:00.

Hasiči v Moravskoslezském kraji vyjeli zhruba k osmi desítkám událostí spojených se silným větrem. Nejvíce událostí evidují v okrese Opava, následoval Bruntál. „Většinou se jednalo o popadané stromy a polámané větve,“ napsali na síti X. Na Bruntálsku utrpěli zranění tři lidé poté, co na jejich auto spadl strom, který zřejmě zlomil silný vítr. Jeden z cestujících měl těžká poranění a záchranáři ho museli oživovat. Asi ve čtyřech případech hasiči řešili poškozené plechy na střechách domů.

Hasiči Moravskoslezského kraje odklízejí popadané stromy
Zdroj: X/HZS Moravskoslezského kraje

V Královéhradeckém kraji bouřky lámaly stromy a větve, které místy komplikovaly silniční provoz. Za nedělní odpoledne měli hasiči přes třicet výjezdů. Nejsložitější situace byla na Rychnovsku. Například odpoledne pád stromu na silnici v Dobrušce, v městské části Pulice, poničil elektrické vedení. Silnice byla neprůjezdná. Hasiči odstraňovali popadané stromy a větve také ze silnice v obci Sněžné, Rokytnici v Orlických horách nebo ve Skuhrově nad Bělou, v části Svinná.

Desítky výjezdů měli hasiči v souvislosti s bouřkami, které provázel přívalový déšť a silný vítr, také v Pardubickém kraji. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy a větve, které komplikovaly silniční provoz. Nejvíce zasahovali na Orlickoústecku a Svitavsku. Například v Tisové nebo v Horní Sloupnici čerpali vodu.

Bouřky způsobily problémy také v Olomouckém kraji, hasiči tam zasahovali u více než stovky událostí. Většinou se jednalo o popadané stromy, vytahovali také auto z laguny. Na několika místech se voda dostala i do sklepů domů. Silné deště a bouřky znovu prošly i obcí Šišma na Přerovsku, z koryta se tam vylil potok a voda zaplavila i tamní domy. „Opět prochází pás bouřek a znovu nám komplikuje situaci i v postižených obcích na Přerovsku,“ uvedl mluvčí hasičů Radek Buryánek a dodal, že členové hasičského sboru provádí protipovodňová opatření v obcích Kladníky, Radotín, Šišma, Hlinsko. V jedenáct hodin večer informoval reportér ČT Martin Laštůvka, že voda v potoce Šišemka kulminovala a potok se vrátil do svého koryta.

Rovněž v sousedním Zlínském kraji hasiči evidovali více než sto událostí. „Zasahujeme hlavně na Kroměřížsku, Zlínsku a na Uherskohradišťku,“ sdělil mluvčí zlínských hasičů Tomáš Svozil. Hasiči likvidovali zejména stromy či větve popadané na silnice a dráty elektrického vedení. Čerpali také vodu ze sklepů a domů. Velké množství vody bylo například před supermarketem na zlínském sídlišti Jižní Svahy. Voda také zaplavila některé komunikace. Organizátoři také museli kvůli dešti ukončit hudební festival ve Zlíně.

Hladina Dřevnice v Kašavě na Zlínsku vystoupala na druhý stupeň povodňové aktivity, který znamená pohotovost. Po 21:00 v ní bylo přes 140 centimetrů vody, běžně je to asi dvacet centimetrů. Druhý stupeň byl i na Rusavě v Chomýži na Kroměřížsku a v Juhyni v Rajnochovicích na Kroměřížsku, hladiny ale brzy klesly na první stupeň.

Hrozí lokální záplavy

Meteorologové už dopoledne upozorňovali, že v oblastech, které zasáhnou vydatné srážky, mohou rychle stoupat hladiny zejména menších řek. Hrozí tam lokální záplavy. „Nejvyšší pravděpodobnost, že dojde k překročení prvního stupně povodňové aktivity, je v povodí horní Moravy a Odry. Výrazné vzestupy hladin, rychlý odtok vody z krajiny a vysoké riziko lokálního zatopení ale nelze vyloučit ani v jiných povodích, kde je vysoké nasycení půdy (východ a severovýchod ČR),“ dodali meteorologové.

Varování před silnými bouřkami platí i v Krkonoších, kde provozovatelé lanové dráhy na Sněžku kvůli silnému větru zastavili její horní úsek. Lanovka může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, podle dat z měřicí stanice na vrcholu Sněžky měl vítr v nárazech rychlost přes 110 kilometrů v hodině. Dolní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu je v provozu.

Část republiky zasáhly intenzivní bouřky a bleskové povodně už v uplynulých dnech, například některé obce na Domažlicku nebo Přerovsku.

Tropická noc

Noční minima se v noci na neděli většinou pohybovala mezi 23 a 18 stupni Celsia, ale například v Hejnicích a ve Frýdlantu v Libereckém kraji teploty neklesly pod 25 stupňů, uvedl ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociálních sítích. Minimální teplota na nejstarší stanici v zemi v pražském Klementinu zůstala desetinu pod 25 stupni Celsia.

Tropickou noc, kdy teploměr ukázal dvacet stupňů a víc, zaznamenalo 150 z 260 stanic v zemi. Drtivá většina stanic, které měří alespoň třicet let, také překonala nebo vyrovnala noční rekordní hodnoty pro poslední červnový den.

Mimořádně teplo bylo v noci i na hřebenech hor, například na Labské boudě nebo na Klínovci dosáhla minimální teplota 17 stupňů Celsia. Nejchladněji bylo v noci na Šumavě, stanice Hliniště naměřila 13,2 stupně, informoval ČHMÚ.

Meteorologové rovněž upozornili, že nad Českem se aktuálně znovu nachází velké množství saharského prachu. Tento jev vzniká při bouřích nad Saharou, při kterých se zvedne velké množství písku do vzduchu. Díky síle větru se pak písečný prach opakovaně dostává až do Evropy či okolních afrických států. Vytváří oblačnost, která může snižovat očekávané maximální teploty.