Česko zasáhly bouřky, na Přerovsku voda zaplavila ulice a domy

Do Česka ve čtvrtek dorazily bouřky. Hasiči odpoledne hlásili přes dvě stě událostí, nejvíce v Praze, Plzeňském a Středočeském kraji. Silná bouře v Praze zkomplikovala provoz tramvají a voda zaplavila podjezdy Těšnov a Bulhar či trať u Čechova mostu. Večer přišly silné bouřky do Olomouckého kraje. Na Přerovsku voda zaplavila ulice a domy v několika obcích.

Tramvaje v Praze musely někde kvůli nesjízdným tratím jezdit odklonem. Na Břevnově vypadlo napájení elektrickým proudem, mezi Malovankou, Vypichem a Bílou Horou tak jezdila náhradní autobusová doprava. Voda natekla také do vestibulu stanice metra A Můstek uprostřed Václavského náměstí.

Vchod byl dočasně uzavřen a cestující se do stanice dostávali z druhého vestibulu v dolní části náměstí. Komplikace začaly před 16:00 a většina omezení MHD kvůli nepříznivému počasí skončila před 18:00.

Voda zaplavila vestibul stanice metra Můstek
Zdroj: ČTK/Petra Kierová

Počasí způsobilo problémy i na železnici v Praze a středních Čechách. Ve Zbraslavi najel osobní vlak do sesutého kamení a zeminy, provoz na trati ve směru na Vrané nad Vltavou byl zastaven do 19:00. Drážní hasiči evakuovali z vlaku cestující. „Událost je bez zranění a vykolejení,“ uvedla na síti X Správa železnic.

Mluvčí drážních hasičů Martin Kavka sdělil, že od 19:00 vlaky v úseku projíždějí sníženou rychlostí deset kilometrů za hodinu. V pátek tam vlaky znovu neprojedou kvůli závěrečnému odklizení sesuvu půdy.

Středočeští hasiči zasahovali přibližně u osmdesáti případů, nejvíce v okresech Praha-západ a Mělník. Většinou šlo o technickou pomoc a odstraňování popadaných stromů, řekl mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář.

Bouře opět vyplavila Blížejov

Bouřky odpoledne zasáhly i Plzeňský kraj. Velmi silná bouře vyplavila obec Blížejov na Domažlicku, pod vodou byly některé zahrady i společné prostory vesnice. „Obec je uzavřená, voda je stále na silnicích. Budeme ji čerpat,“ popsal odpoledne důstojník hasičů situaci v Blížejově.

Podle místostarosty Jiřího Císaře se obec potýká s následky prudkého deště opakovaně. „Poprvé to bylo 22. května, pak na začátku června a teď zase. Situaci ještě přesně nemám zmonitorovanou, ale tentokrát je to nejhorší,“ podotkl.

V Blížejově se po deštích také zastavil provoz na železnici, kudy jezdí i mezinárodní vlaky do Německa. Voda tam po deštích ve stanici zaplavila trať, informoval mluvčí drážních hasičů Martin Kavka. Náhradní dopravu podle Českých drah zajišťují autobusy.

Problémy večer bouřky způsobily i v Olomouckém kraji. „Kvůli bouřkám a přívalovým dešťům zasahujeme na padesáti místech na Přerovsku. V obcích Šišma a Kladníky přívalová vlna zalila několik ulic a rodinných domů. Některé obyvatele jsme museli evakuovat nebo zachránit z rodinných domů. V terénu máme aktuálně desítky jednotek,“ napsali hasiči na síti X.

Meteorologové varovali, že čtvrteční bouřky mohou být velmi silné. Padat při nich mohou více než dvoucentimetrové kroupy a v úhrnu při nich může napršet přes padesát milimetrů za hodinu.

Redaktor ČT Zdeněk Mlnařík o situaci v Blížejově (zdroj: ČT24)

Následky středečních bouřek

V Olomouckém kraji ve čtvrtek pokračuje odstraňování následků bouřek. „Komplikovaná situace byla v obci Velký Týnec, kde se opakovala po několika týdnech lokální záplava. Velký počet zásahů jsme registrovali v okolí Olomouce, Lipníka nad Bečvou, Hranic na Přerovsku a na Šumpersku,“ sdělil mluvčí hasičů Radek Buryánek. Pásmo bouřek prošlo postupně Přerovskem, oblastí Hranicka a Lipenska, poté směřovalo na Olomoucko, kde prudký déšť zasáhl Velký Týnec.

Kromě popadaných stromů zanechaly za sebou bouřky v Olomouckém kraji škody v podobě utržených plechů ze střech domů, uklízeli je hasiči například v Mrsklesích, ale i v Lazničkách na Přerovsku, kde silný vítr utrhl plechy ze střechy obecního úřadu. V Polomi na Přerovsku hasiči asistovali zdravotnické záchranné službě při transportu imobilního člověka z nemovitosti, kam zatekla voda.

Odklízení následků bouřek na Olomoucku (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek kolem 19:45 byl zastavený provoz na trati mezi Hranicemi na Moravě a Hustopečemi nad Bečvou. Voda po dešti splavila do kolejiště menší množství bahna a odpadu, vyplývá z fotografie drážních hasičů. Provoz byl podle nich obnoven po 21. hodině.

Na trati mezi Olomoucí – hlavním nádražím a Bohuňovicemi najel vlak do spadlého stromu, provoz tam byl zastaven a přepravu cestujících zajišťují autobusy. Pracovníci Správy železnic od nočních hodin opravují na trati poškozené trakční vedení, provoz vlaků by v tomto úseku měl být obnoven ve čtvrtek odpoledne.

Události: Následky bouřek v Olomouckém kraji (zdroj: ČT24)

Lokální záplavy na Slovensku

Silné bouře způsobily lokální záplavy také na Slovensku a poškodily silnice či majetek. Bouře doprovázené silným větrem a deštěm zasáhly hlavně jižní část země. Ve Fakultní nemocnici s poliklinikou Nové Zámky voda zatopila vyšetřovny, chodby i sklady v budově. Nemocnice včetně ambulancí zůstala uzavřena a místní zdravotníci zrušili všechny plánované operace. Pacienty, jejichž zdravotní stav to umožňuje, nemocnice propouští do domácí léčby.

V Nitře a okolí přívalový déšť způsobil škody na veřejném i soukromém majetku. Voda podle slovenských médií poškodila například silnici, zaplavila suterén obchodního centra, studentské koleje a další objekty.