Večerní bouřky zasáhly Olomoucký kraj, hasiči řeší na dvě stovky událostí

Olomoucký kraj zasáhly silné bouřky (zdroj: ČT24)

Popadané stromy, ale i rozlitou vodu či spadlé plechy ze střechy zanechalo za sebou pásmo bouřek, které ve večerních hodinách prošlo Olomouckým krajem. Nejvíce zásahů měli hasiči na Olomoucku a Přerovsku, k 22:15 evidovali na dvě stovky událostí. Voda z polí opět zaplavila část obce Velký Týnec. Bouřky také zkomplikovaly provoz na železnici, voda zaplavila trať mezi Hranicemi na Moravě a Hustopečemi nad Bečvou, provoz tam byl přerušený. Před silnými bouřkami varovali meteorologové. Bouřky s přívalovými srážkami a krupobitím hrozí večer a v noci ve všech moravských krajích i ve východní části Pardubického kraje. Při opakovaných bouřkách tam může v úhrnu napršet až padesát milimetrů.

„Máme zhruba na kontě již dvě stě zásahů, jde hlavně o čerpání vody, vody splavené z polí. Příkladem je Velký Týnec, kde se situace bohužel opakovala zhruba po třech týdnech. Opět šlo o vodu z polí, která tekla po silnici a naplnila tamní potůček, poté voda natekla do sklepů domů. Pásmo bouřek prošlo postupně Přerovskem, oblastí Hranicka a Lipenska, poté směřovalo na Olomoucko, kde to zasáhlo Velký Týnec,“ uvedl mluvčí hasičů Radek Buryánek.

„Situace už se mírně uklidnila. Voda z polí už neteče tolik jako před půlhodinou, nicméně stále zde protéká přes dvory a zahrady místních obyvatel,“ uvedl ve 22 hodin z Velkého Týnce redaktor ČT Martin Laštůvka. Nejhorší situace je podle něj v ulici Ke Vsisku, kde se valí voda z přilehlých polí. „Místní toto zažili, ale v mnohem menším měřítku zhruba před třemi týdny,“ podotkl Laštůvka.

Na začátku června voda ve Velkém Týnci zaplavila pozemky a suterény několika domů v Sadové a Bystřické ulici. „Zvláště prudké deště v prvních červnových dnech měly ohromnou intenzitu – padesát milimetrů za třicet minut,“ sdělila obec na svých stránkách. Jednala s podnikem Povodí Moravy o chystaném čištění Beroňky a Týnečky, které je v plánu s prvními srpnovými dny. Obec také zvažuje, jaké nástroje použije k potřebné změně hospodaření na týneckých polích, odkud se voda do obce splavuje.

Kromě popadaných stromů zanechaly za sebou bouřky v Olomouckém kraji škody v podobě utržených plechů ze střech domů, uklízeli je hasiči například v Mrsklesích, ale i v Lazničkách na Přerovsku, kde silný vítr utrhl plechy ze střechy obecního úřadu. V Polomi na Přerovsku hasiči asistovali zdravotnické záchranné službě při transportu imobilního člověka z nemovitosti, kam zatekla voda. „Poté pás bouřek směřoval na sever, směrem na Šternberk, Zábřežsko a Šumpersko. Momentálně se již situace uklidňuje,“ doplnil mluvčí hasičů. Pásmo bouřek podle něj tentokrát nedoprovázelo krupobití, ale silný vítr a vydatný déšť.

Kolem 19:45 byl zastavený provoz na trati mezi Hranicemi na Moravě a Hustopečemi nad Bečvou. Voda po dešti splavila do kolejiště menší množství bahna a odpadu, vyplývá z fotografie drážních hasičů. Provoz byl podle nich obnoven po 21:00. Na trati mezi Olomoucí hlavním nádražím a Bohuňovicemi najel vlak do spadlého stromu, provoz tam byl zastaven.

Rozšíření výstrahy

Meteorologové už odpoledne rozšířili výstrahu před silnými bouřkami na celou oblast Slezska a severní Moravy. Celá situace se urychlila a i s ohledem na nově vznikající buňky je pravděpodobné, že se bouřky rozšíří více na sever, uvedli na sociální síti X.

Bouře mají pomalejší postup severním směrem, v atmosféře je ale přítomno hodně energie, tak očekávejte zejména intenzivnější srážky i kolem třiceti milimetrů za hodinu (v opakovaných bouřkách i více), lokálně silnou bleskovou aktivitu a možnost menších krup do dvou centimetrů. „Není třeba se bát, že by byly kroupy větších rozměrů tak, jako v pátek. Podmínky jsou tentokrát jiné,“ ujistili meteorologové.

Morava a Slezsko se s následky bouřek potýkaly už v uplynulých dnech. Třeba v Českém Těšíně na Karvinsku po víkendové bouřce zůstaly poškozeny městské koupaliště, sportovní areál nebo hřbitov. Krátce předtím bouřky výrazně zasáhly Ostravsko, kde poničily například střechu jedné z budov památkově chráněného Trojhalí Karolina. Bouře v Ostravě lámala a vyvracela stromy i v oblíbených Komenského sadech nebo v zoo, která byla dočasně z bezpečnostních důvodů uzavřena.