Po bouřce bylo bez elektřiny několik tisíc domácností

Události: Následky bouří (zdroj: ČT24)

Hasiči měli kvůli bouřkám, které provázely kroupy a silný vítr, od pátečního večera do sobotního rána přes tisíc výjezdů, nejčastěji odstraňovali popadané stromy nebo odčerpávali vodu. Nejhorší byla situace v Moravskoslezském, Jihomoravském a Libereckém kraji. Bez elektřiny bylo ještě v sobotu odpoledne kolem deseti tisíc domácností. Večer kolem 18:00 to už byly jen asi čtyři tisíce, a to zejména na Karvinsku.

Společnost ČEZ k 18:00 evidovala ještě osm poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny bylo 3800 odběrných míst na Karvinsku, řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Ráno kolem 09:00 měla přitom firma nahlášeno jednatřicet poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny bylo kolem 21 tisíc domácností. „Nejhorší okamžik byl v 01:00, kdy jsme měli asi 35 tisíc domácností bez elektřiny,“ dodala mluvčí.

Nejvíc postižený byl podle ní Moravskoslezský kraj, zejména Karvinsko a Frýdecko-Místecko, a pak Jablonecko v Libereckém kraji.

Distribuční společnosti EG.D ze skupiny E.ON, která působí zejména na jihu Čech a Moravy, se do odpoledne podařilo většinu poruch odstranit. K 17:30 zůstávalo na distribučním území bez proudu asi tři sta odběrných míst, a to v obcích Těchov a Bukovina na Blanensku a v obcích Nemojany a Opatovice na Vyškovsku. „V těchto lokalitách jsme evidovali hlavně popadané vodiče a zlomené stožáry našeho vedení, které jsou navíc umístěny v těžko přístupném terénu. Ten je po vydatných bouřkách navíc bahnitý a podmáčený, což zpočátku ztěžovalo dopravu našich montérů na místo. I zde by však měly být do pozdního večera dodávky proudu obnoveny," sdělil mluvčí firmy Lubomír Budný.

Nejvíce poruch EG.D evidoval v pátek kolem 21:00, a to patnáct na vedení vysokého napětí. V té době bylo podle mluvčího bez dodávek elektřiny téměř 24 tisíc odběratelů, především v okrese Brno-venkov a dále na Vyškovsku. 

Tisíce výjezdů

Hasiči měli kvůli bouřkám přes tisíc výjezdů. „Hodně zásahů bylo v Jihočeském a Středočeském kraji. Dále večer v Libereckém a Jihomoravském kraji, kde evidují nejvíc případů. V noci jsme dále často vyjížděli v kraji Moravskoslezském a Olomouckém,“ napsali na síti X.

Nejvíce škod v Jihomoravském kraji zanechala bouřka v Brně, na Brněnsku a Blanensku. Od pátečního večera do sobotního rána vyjížděli hasiči kvůli následkům deště a větru na 272 míst, řekl dopoledne mluvčí hasičů Filip Venclovský.

Voda po silných deštích natekla i do Janáčkova divadla v Brně. Hudebníci museli na krátkou chvíli přerušit koncert, rozestoupit se tak, aby na ně nekapalo, až poté koncert dohráli. I když podle zástupce koncertních mistrů Filharmonie Brno Leoše Zavadilíka nešlo o nic dramatického, tak to významně ohrozilo druhou polovinu vystoupení. „S drahými nástroji sedět v takovém prostředí nelze, takže když nás opustil prvotní šok, tak jsme začali improvizovat, koridor (ze kterého kapala voda, pozn. red.) byl široký asi metr, tak jsme se rozdělili (...). Museli jsme si tedy trochu zvyknout na jiné poměry v tom, jak se slyšíme na pódiu, ale potom už se nic dramatického nedělo,“ dodal s tím, že situace byla podle něj spíše úsměvná.

Nejvíce zásahů si vyžádaly popadané stromy a větve. Ráno kvůli tomu byla například uzavřená silnice mezi Adamovem a Křtinami na Blanensku. Mezi Adamovem a Blanskem zase voda zaplavila traťovou kolej, což podle webu Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje způsobilo zdržení některých regionálních vlaků.

Bouřky v Česku (zdroj: ČT24)

Zaplavené jeskyně

Voda zaplavila Punkevní jeskyně, které proto v sobotu zůstanou uzavřené pro turisty. Další dny zatím nelze odhadnout, informovala Správa jeskyní na sociálních sítích.

Na Kolišti v centru Brna uvázlo auto na zatopené silnici. Do nedalekého Janáčkova divadla zateklo stropem o pauze koncertu Filharmonie Brno. „Průtrž mračen na několika místech ve městě odplavila i poklopy od kanálů. Odkryté vpusti mohly být nebezpečné pro vozidla, ale také pro chodce. Strážníci je tedy zabezpečili. Víka vraceli na místo například dvakrát v Řečkovicích, dále v Žabovřeskách, Jundrově, Bystrci, v Králově Poli i centru Brna," uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

V Olomouckém kraji odstraňovali popadané stromy z komunikací. Na sedmnácti místech, převážně na Prostějovsku a Přerovsku, také čerpali vodu ze sklepů a garáží. Zaměstnal je i utržený hromosvod na elektrické rozvodně. V souvislosti s bouřkami zasahovali v noci v kraji u padesáti událostí, uvedla na sociální síti mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Nejvíce zásahů měli hasiči v Moravskoslezském kraji na Novojičínsku, kam vyjížděli k pětačtyřiceti událostem, a dále pak na Ostravsku, kde to bylo třiadvacet zásahů. „V ostatních okresech se jednalo o jednotky zásahů. Hasiči ve většině případů odstraňovali stromy a polámané větve,“ uvedl mluvčí hasičů Lukáš Popp. Uvedl, že výjezdů ale mají podstatně méně než ve středu, kdy region rovněž zasáhly silné bouřky.

Hasiči v Libereckém kraji kvůli bouřce zasahovali ve 119 případech, nejčastěji odstraňovali popadané stromy. V Blanické ulici v Jablonci nad Nisou vítr poškodil šest střech, informoval zastupující mluvčí krajských hasičů Radek Hon. Bez proudu bylo ráno v kraji 2,6 tisíce domácností, v noci jich bylo zhruba dvakrát více, sdělila mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Podle údajů z meteostanic napršelo kolem třiceti litrů na metr čtvereční. Zranění při nich neutrpěl nikdo. V Blanické ulici pod rozhlednou Petřín v Jablonci nad Nisou vítr poškodil šest střech. Hasiči tam podle mluvčího pomáhali střechy zakrývat provizorními plachtami a přitloukali plechy a hřebenáče. „Asi tam musel být nějaký silnější poryv, těch událostí v oblasti Petřína a Vrkoslavic bylo více než jinde,“ dodal Hon. V důsledku bouřky bude po celou sobotu na Ještědu v Liberci uzavřené skill centrum, kde jsou tratě s překážkami pro bikery. „Musíme to nechat vyschnout, je to podmáčené,“ řekl za provozovatele Radek Chalupa.

Popadané stromy, čerpání vody

Ve Zlínském kraji měli hasiči výjezdů spojených s odstraňováním následků počasí výrazně méně. Evidovali tři zásahy. V Kroměříži odstraňovali ze silnice spadlou větev a v Rožnově pod Radhoštěm a Zašové na Vsetínsku popadané stromy, sdělil mluvčí krajských hasičů Pavel Řezníček.

V Pardubickém kraji zasahovaly složky u dvanácti událostí. „Jednalo se o popadané stromy na komunikacích, čerpání vody ze zatopených sklepů. Vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči. Naštěstí nikdo nebyl zraněn,“ uvedli hasiči na síti X.

Středočeští hasiči vyjížděli kvůli páteční bouřce k pětasedmdesáti spadlým stromům a v šesti případech čerpali vodu. „Čerpali jsme například vodu z nákupního centra Olympia v Mladé Boleslavi. Jinak to byly většinou sklepy nebo také školka,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Dominik Pěnička. Nejvíc zásahů měli hasiči v podvečer a večer. Mezi 17. a 20. hodinou vyjížděli k třiašedesáti popadaným stromům a pěti případům čerpání vody. V noci se podle mluvčího už situace uklidnila.

Počasí zkomplikovalo provoz na trati Luštěnice–Dobrovice, kde osobní vlak večer narazil do spadlého stromu. Další spadlý strom zastavil provoz na trati Skalsko–Mšeno. Některé vlaky musely být odřeknuty. Problémy byly i na silnicích. Nehoda dvou osobních aut v podvečer zablokovala silnici I/11 v Kolajích na Nymbursku, jeden vůz skončil převrácený na střechu. Jeden z řidičů se vážně zranil, vrtulník ho přepravil do nemocnice.

Na Vysočině měli hasiči nejvíce zásahů na Třebíčsku, uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Kvůli popadaným stromům v noci nejezdily některé železniční spoje, nyní je provoz v regionu všude obnoven.

Klidnější situace byla v hlavním městě. „V Praze byl nakonec klid. Řešili jsme jen jednotky událostí,“ uvedli hasiči na síti X.

Jaký byl postup pátečních bouří

První výrazné bouře se v pátek rozpoutaly před pátou hodinou odpoledne. „I když vše nebylo zcela jisté s ohledem na přítomnost saharského prachu a oblačnosti, nakonec k rozvoji velmi a extrémně silných bouří včera (v pátek) došlo. První velmi intenzivní bouře začaly doslova explozivně růst v Pošumaví kolem 16:30,“ napsal na síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Vývoj byl podle meteorologů překotný a velmi rychle se z bouřek staly supercely, které už krátce po svém vzniku produkovaly kroupy i kolem šesti centimetrů na Písecku. Další vývoj směřoval směrem k severovýchodu přes oblast středních Čech až na hranice s Polskem. I v této oblasti ČHMÚ zaznamenal velké kroupy. Večer se supercela objevila na jihu Vysočiny, postupovala na východ. „Kromě škod větrem produkovala tato supercela na jižním cípu systému velké kroupy, patrně jedny z největších včera (v pátek) zaznamenaných. Na Znojemsku dosahovaly až k osmi centimetrům,“ uvedl ČHMÚ.

Intenzivní srážky pak zasáhly Brno a dál postupoval bouřkový systém do Slezska, ale částečně slábnul. „Během noci se bouřky vyskytovaly výjimečně také a ještě po půlnoci byly schopné produkovat poměrně výrazné škody a velmi intenzivní srážky,“ uvedl ČHMÚ.

S výraznou studenou frontou dorazilo i mírné ochlazení. Nyní srážky na východě doznívají, pak už bude počasí klidnější, a to jak během soboty, tak v následujících dnech. V průběhu příštího týdne se opět budou teploty šplhat i ke třiceti stupňům Celsia.