Česko zasáhly bouřky, hasiči měli stovky výjezdů

Po vysokých teplotách přišly v pátek do Česka bouřky. Nejdřív výrazně zasáhly Jihočeský kraj, dál postupovaly v pásu přes Středočeský kraj, Prahu až k Ústeckému a Libereckému kraji. Večer se pak objevily na Moravě, silná bouřka s deštěm zasáhla například Brno. Meteorologové upozornili na to, že po 20:00 mohou mít některé bouře zejména na Moravě extrémní sílu. Po celém Česku řešili hasiči kvůli bouřkám v pátek na sedm set případů. Pro většinu Moravy a celé Slezsko platí vysoká výstraha před silnými bouřkami až do sobotního rána.

První silné bouřky vznikly v Pošumaví a postupovaly k severovýchodu směrem do středních a dál do severních Čech a také na východ směrem na Vysočinu. Meteorologové upozornili, že padat mohou výjimečně až deset centimetrů velké kroupy. Později zveřejnili také fotografii z oblasti Protivína na Písecku, na níž dvě kroupy zabírají skoro celou dlaň s otevřenými prsty.

Kolem páté hodiny odpoledne se rozšířil pás bouřek od jižních Čech severně do Středočeského kraje, Prahy a pokračoval až k Ústeckému a Libereckému kraji. Největší srážky přes 50 milimetrů byly v okolí Mladé Boleslavi a Benátek nad Jizerou, na Kokořínsku a v oblasti Máchova kraje, v okolí Dobřichovic, Benešova, Tábora a Třeboně.

Kolem desítky železničních tratí bylo během odpoledne neprůjezdných, nejčastěji byl důvodem pád stromu nebo poškozené trakční vedení. Problémy se ale daří odstraňovat, ve 20:30 registrovaly České dráhy neprůjezdné tři tratě. Kvůli porouchanému trakčnímu vedení vlaky neprojely v úseku Litoměřice dolní nádraží – Velké Žernoseky, spadlý strom zastavil provoz mezi Turnovem a Hrubou Skálou a poškození trakčního vedení v Německu ovlivnilo mezinárodní spoj Praha–Berlín. Problémy byly i na silnicích.

Události: Bouřky v Česku (zdroj: ČT24)

Stovky případů kvůli bouřkám

„Po celém Česku jsme řešili zhruba sedm set případů, které souvisely s bouřkou. Začalo to v Jihočeském kraji, pak se bouřky přesunuly do Středočeského a Libereckého kraje, to byly v Čechách nejpostiženější kraje,“ uvedl pro ČT mluvčí hasičů Martin Kavka. Do Jihomoravského kraje dorazily bouřky po 20:00, právě tam bylo podle Kavky nejvíce zásahů hasičů.

„Typově jsou to pořád stejné události – jsou to popadané nebo vyvrácené stromy, nalomené větve, zatopené komunikace, sklepy, ale také uvolněné střechy,“ popsal Kavka.

„Mezi 19:00 a 21:00 evidujeme 103 událostí. Všechny bez zranění. Nejčastěji jde o popadané stromy (55x), čerpání vody (34x) a odstraňování nebezpečných stavů (13x),“ uvedli na síti X jihomoravští hasiči. Redaktorka ČT Vlasta Macháčová krátce po 23:00 uvedla, že událostí, které hasiči na jižní Moravě řeší, je už 210, přičemž nejvíce jich bylo v Brně.

„Například do ulice Vídeňská hasiči vyjížděli odstraňovat stromy, které popadaly na auta. Teď už je ale vše v pořádku, zůstávají tady jenom některá poškozená auta. Déšť komplikuje i dopravu, zatopené byly tři podjezdy – v ulicích Jedovnická, Bohunická a Hradecká. Narušil ale i vystoupení filharmonie v Janáčkově divadle. Hudebníci museli přerušit koncert, rozestoupit se tak, aby na ně nekapalo, až poté koncert dohráli,“ popsala aktuální situaci v Událostech, komentářích Macháčová.

Záběry silné bouřky v Brně (21. června 2024) (zdroj: Marie Kučerová)

V Brně voda zaplavila také výhybku na tramvajové zastávce Jugoslávská, neprůjezdná byla také zastávka Mojmírovo náměstí nebo Západní brána, kde voda zaplavila kolejiště u vjezdu do tunelu. Na zastávce Lesnická spadl strom na koleje. Ve Zbýšově na Brněnsku hasiči čerpali vodu ze sklepa bytového domu.

„Nebezpečné bouřky postupují z Brna směrem na jižní část Olomouckého, východ Jihomoravského a do Zlínského kraje. V jejich rámci se nadále mohou objevovat velké kroupy a nárazy větru nad 90 kilometrů v hodině,“ napsali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu večer na síti X.

Macháčová také upozornila na to, že na radarech se může zdát, že bouřky slábnou, jde ale pouze o jakési zatlumení radarových dat, lidé by tak dále měli být ostražití. Podle meteoroložky ČT Aleny Zárybnické je to způsobeno tím, že srážky dopadají na meteorologický radar v Brně.

V Libereckém kraji měli hasiči kvůli bouřkám přes sedmdesát zásahů. Nejčastěji vyjížděli ke spadlým stromům, a to v 61 případech, uvedl zastupující mluvčí krajských hasičů Radek Hon. Při bouřkách podle údajů z meteostanic napršelo místy skoro třicet milimetrů, prvního povodňového stupně krátkodobě dosáhla Lužická Nisa v Proseči nad Nisou mezi Libercem a Jabloncem. Hladina za hodinu vystoupala z 18 na 91 centimetrů v 19:00, o půl hodiny později byla na 59 centimetrech.

Hasiči zasahovali v celém kraji. „Nejvíce toho bylo na Turnovsku a pak na Jablonecku,“ uvedl Hon. Popadané stromy zablokovaly krátkodobě i silnici 65 u Jablonce nad Nisou. Několik stromů spadlo na zaparkovaná auta. V nich v té době podle mluvčího nikdo neseděl. „Nemáme hlášeno žádné zranění,“ dodal mluvčí.

Hasiči měli i sedm výjezdů k uvolněným plechům ze střech a dvakrát vyjeli k čerpání vody. Nahlášen jim byl i požár průmyslového objektu v Lomnici nad Popelkou. „Byl ale jen zakouřený vlivem poruchy elektrocentrály,“ uvedl mluvčí hasičů. Poruchu zřejmě způsobil úder blesku.

Záběry bouřky v Olomouci (21. června 2024) (zdroj: ČT24)

Také na Vysočině museli hasiči zasahovat kvůli bouřkám s deštěm, konkrétně na třech desítkách míst. Nejvíc práce měli na Třebíčsku, kde ze silnic odklízeli popadané stromy a větve, stejně tak i v Rokytnici nad Rokytnou, Pocoucově, Čáslavicích, Okřešicích či v Boňově u Jaroměřic nad Rokytnu. Ve Starči čistili silnici od bahna a kamení.

Podle aktuálních dat se předpokládá, že bouřky budou doznívat během sobotního rána na severovýchodě Česka. Podle Zárybnické by však už neměly být tak silné jako v pátek odpoledne a večer. „V noci na neděli to už bude v podstatě beze srážek a v neděli slunečné počasí,“ dodala meteoroložka.

Události, komentáře: Bouřky v Česku (zdroj: ČT24)