Ve většině Česka platí kvůli písku ze Sahary smogová situace

V celých Čechách a části Moravy a Slezska platí kvůli písku ze Sahary smogová situace. Podle Českého hydrometeorologického ústavu může být písek, jenž zvyšuje koncentraci prachových částic v ovzduší, v tuzemsku až do pondělí. Koncentrace polétavého prachu byla v neděli před půl devátou ranní podle webu ČHMÚ stále na řadě míst nad prahovou hodnotou sta mikrogramů na metr krychlový.

Smogovou situaci ČHMÚ vyhlašuje, když alespoň na polovině stanic v daném regionu překročil dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací prachových částic PM10 prahovou hodnotu sta mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na dalších 24 hodin se nepředpokládá pokles pod ni. Aktuálně smogová situace platí ve všech krajích v Čechách a také v Moravskoslezském kraji a Brně.

Výstraha ČHMÚ před smogem
Zdroj: ČHMÚ

„Budoucí vývoj je velmi nejistý, jedná se o poměrně nestandardní situaci,“ oznámili už v sobotu pracovníci ústavu. Saharský písek se podle nich může pohybovat v ovzduší v Česku až do pondělí.

V neděli meteorologové očekávají dopady výskytu písku v ovzduší hlavně na Moravě, především na jihu. Krátkodobé, hodinové koncentrace polétavého prachu byly ráno nad hranicí sta mikrogramů na metr krychlový hlavně v Čechách.

Kvůli smogové situaci by se měli lidé podle ústavu vyvarovat venku námahy. Platí to hlavně pro lidi vyššího věku, malé děti nebo lidi s chronickými dýchacími potížemi či srdečním onemocněním.

Meteoroložka Milada Křížová o smogové situaci v Česku (zdroj: ČT24)

Výstraha před větrem

Meteorologové varují také před silným větrem, který by mohl dosáhnout rychlosti až sedmdesát kilometrů v hodině. Výstraha platí v pondělí od deváté do dvacáté hodiny pro celý Moravskoslezský kraj a také pro Jesenicko a okolí Hranic na Přerovsku v Olomouckém kraji.

„Přes naše území bude v pondělí 1. dubna přecházet studená fronta. Od pondělního dopoledne do večera bude zejména ve Slezsku zesilovat jižní až jihozápadní vítr. V nárazech bude mít rychlost patnáct až dvacet metrů za sekundu – 55 až 70 kilometrů za hodinu,“ oznámili meteorologové.

ČHMÚ varoval, že vítr může lámat větve stromů. Hrozí proto úrazy či komplikace v dopravě. Vítr může také podle meteorologů způsobit menší škody na budovách. Doporučují proto lidem, aby dávali větší pozor při pohybu venku a jízdě autem a aby zajistili okna a dveře a upevnili předměty volně položené venku.