Kvůli saharskému prachu platí ve třech krajích smogová situace, přetrvat může i v dalších dnech

Události: Nad Česko se dostal prach ze Sahary (zdroj: ČT24)

Do Česka se od sobotní noci dostalo velké množství saharského prachu. Zhoršil ovzduší a zamlžil oblohu. Největší problémy způsobil prach na jihu Čech, kde meteorologové vyhlásili smogovou situaci. Ta platí také na Vysočině a v Moravskoslezském kraji, večer ji vyhlásili meteorologové také v Brně. Podle meteorologů můžou v atmosféře zůstávat vysoké koncentrace prachu i v dalších dnech, smogová situace tedy může nastat i v jiných krajích.

Velké koncentrace prachu byly zaznamenány už v pátek vpodvečer ve výšce dvou kilometrů a během noci tento prach sesedal i do nižších nadmořských výšek. Po ránu to bylo zejména v jižní části Čech, postupně se kvalita ovzduší zhoršovala i v ostatních částech našeho území směrem k severovýchodu. Lepší situace byla přes den na Moravě a ve Slezsku.

Jemné prachové částice PM10, u kterých je denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový, dosahovaly podle meteorologických map v sobotu dopoledne v Jihočeském kraji násobně vyšší hodnoty. Vpodvečer vyhlásili meteorologové smogovou situaci v Jihočeském kraji, na Vysočině a již v celém Moravskoslezském kraji, dříve ji meteorologové vyhlásili jen na Ostravsku, Karvinsku, Frýdecko-Místecku a na Třinecku. Meteorologové ji večer vyhlásili také v Brně v Jihomoravském kraji. Během neděle může smogová situace nastat i v jiných krajích, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

„Budoucí vývoj je velmi nejistý, jedná se o poměrně nestandardní situaci. Koncentrace se mohou v dalších hodinách snižovat, ale také výrazněji zvyšovat,“ uvedli meteorologové.

Renata Uhlíková z českobudějovické pobočky ČHMÚ dodala, že lidé mohou při pohybu venku vnímat určité komplikace. Například se jim může hůře dýchat, škrábat je v krku nebo pálit oči. Vizuálně saharský  prach není příliš zřetelný, jen při pohledu do dáli se může na nebi objevovat žlutě zabarvený odstín. Připomíná například vzedmutí prachu nad polem při zemědělských pracích.

Saharský prach byl v sobotu znatelný i na dalších místech Česka. Meteorologové vedle družicových snímků poukázali ráno třeba i na záznam webkamery ze Vsetína, na kterém byla podle nich výrazně zamlžená obloha. „Prach také patrně způsobil i (větší) tvorbu vysoké oblačnosti (zejména v závětří Alp), se kterou žádný z (předpovědních) numerických modelů nepočítal,“ upozornil ČHMÚ. Viditelný byl prach ze Sahary i v Praze, kde ho v dopoledních hodinách redaktor ČT Jakub Pacner přiblížil jako „smogovou deku“.

Teplotní rekordy navzdory prachu

Saharský prach způsobil, že většinu dne bylo nad zasaženými oblastmi zataženo. Přesto v Česku druhý den po sobě padaly teplotní rekordy. Zaznamenalo je 46 ze 165 stanic měřících aspoň třicet let. V Plzni ani prachový zákal nezabránil tomu, aby zde naměřili 24,6 stupně Celsia, tedy nejvíce. Teploty byly velmi vysoké právě na jihozápadě Čech i díky velmi nízké vlhkosti. 

Nenaplnilo se očekávání, zda se v sobotu teploty dostanou přes 25 stupňů. To by znamenalo první letní den tohoto roku už na konci března. Loni ho meteorologové poprvé zaznamenali 5. května, a to jen na jediné stanici v Plzni.

„Bylo to velmi těsné, ale letního dne jsme se nakonec nedočkali. Teploty výrazně ovlivnil rozptýlený saharský prach a vysoká oblačnost, která se následkem prachu tvořila více. Teploty byly na řadě míst i o dva až čtyři stupně Celsia nižší, než předpokládaly numerické modely,“ uvedl ČHMÚ.

Meteorologové nicméně zdůraznili, že i tak šlo v sobotu o extrémní hodnoty naprosto netypické pro konec března. „Ty odpovídají trendu častějších extrémů spojených s klimatickou změnou. Pokud by se navíc nenacházel v atmosféře rozptýlený prach, rekordy by padly na drtivé většině stanic,“ dodal ČHMÚ.

S prachem je třeba počítat i v dalších dnech

Ve zbytku soboty a i v dalších dnech mohou v Česku podle meteorologů koncentrace prachu v ovzduší výrazněji stoupat. „Saharský písek se na našem území může pohybovat až do pondělí. Zítra se očekávají projevy zejména na Moravě, ve vyšší míře na jihu našeho území,“ uvedl ČHMÚ na síti X.

„Situace by se měla měnit během pondělí, kdy přes Česko bude přecházet studená fronta a situace s prachem se uklidní a atmosféra se vyčistí,“ uvedla meteoroložka ČT Milada Křížová.  

Lidé by proto měli sledovat aktuální úroveň znečištění a děti, těhotné ženy, nemocní a lidé starší a s chronickým onemocněním dýchací nebo oběhové soustavy by se měli venku vyhnout výraznější fyzické aktivitě.

Saharský prach na skle auta v Praze
Zdroj: ČTK/Michaela Říhová

Prach ze Sahary putuje dalšími zeměmi Evropy. Družicové snímky ukazují, že se postupně ze střední Evropy dostává dále k severu, přes Baltské moře do Skandinávie. Poměrně velké koncentrace prachu lze zaznamenat i na východním Slovensku a západní Ukrajině,“ upozornila Křížová. Vysoké koncentrace a nebe v okrové barvě hlásila i města na východě Francie či v Itálii. Ve Švýcarsku úřady odmítly obavy, že by velké množství prachu, které spadne na tamní hory, mohlo poškrábat při zimních sportech lyže.

Dálkový transport nejen ze Sahary

Saharský prach popisuje Renata Uhlíková jako malé částice, které člověk okem nepostřehne. Jen při pohledu do dáli může někdo vidět nádech žluté barvy, což způsobuje saharský prach. Podle Brzeziny má při vyšších koncentracích obloha nádech do oranžova.

Vysvětlil také, že takový přenos částic atmosférou na velké vzdálenosti se odborně nazývá dálkovým transportem. Obecně lze podle něj říct, že se znečišťující látky mohou atmosférou šířit na velmi velké vzdálenosti, a to až tisíce kilometrů. Příkladem je právě přenos prachu ze Sahary, loni na konci června ale meteorologové zaznamenali i přechod částic z kanadských lesních požárů přes české území.

„Z pohledu kvality ovzduší nás toto často tolik netrápí, protože částice často přechází vysoko v atmosféře a kvalitu ovzduší u země neovlivní, navíc to není časté. Samozřejmě to ale není pravidlem, a pokud se částice dostanou do přízemní vrstvy atmosféry, koncentrace zejména těch větších částic – částic PM10 – mohou velmi výrazně stoupnout,“ upozornil Jáchym Brzezina z brněnské pobočky ČHMÚ.