Matematik a fotograf Druckmüller dostal cenu astronomické společnosti za snímky Slunce

Brněnský matematik a fotograf Miloslav Druckmüller získal Cenu Františka Nušla. Své nejvyšší ocenění mu udělila Česká astronomická společnost za mimořádné výsledky při počítačovém zpracování snímků pořizovaných při zatmění Slunce.

Brněnský rodák Druckmüller vystudoval odbornou matematiku na Masarykově univerzitě, celou pedagogickou a vědeckou kariéru ale spojil s brněnskou technikou. Působí v Ústavu matematiky Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického.

Fotografování přírody, ale také astronomických úkazů, se věnoval po celý život jako svému koníčku. Průlomu dosáhl při matematickém zpracování snímků sluneční korony, což je jasně zářící okolí Slunce tvořené žhavými plyny.

Druckmüllerův algoritmus

Koronu lze nejlépe pozorovat při zatmění, když sluneční kotouč překryje Měsíc. Proto Druckmüller a jeho spolupracovníci už patnáct let cestují po celém světě, aby mohli zatmění zachytit. Potom na snímky uplatňují Druckmüllerův algoritmus. Jeden z takto vytvořených obrazů sluneční korony se objevil i na titulní straně časopisu Nature.

Druckmüller spolupracuje s řadou zahraničních institucí, zejména s Havajskou univerzitou. Je autorem či spoluautorem více než osmdesáti původních vědeckých prací. Věnuje se také popularizační činnosti. Česká televize o jeho životě a odborném přínosu natočila film Helios.

Nušlovu cenu uděluje Česká astronomická společnost badatelům, kteří se svým celoživotním dílem obzvláště zasloužili o rozvoj astronomie. Je pojmenována po dlouholetém předsedovi společnosti Františku Nušlovi.