Půta bude nadále libereckým hejtmanem, Starostové pro Liberecký kraj se spojí s Piráty a ODS

Sestavení koalice v Libereckém kraji (zdroj: ČT24)

V čele Libereckého kraje bude už třetí volební období v řadě stát Martin Půta z vítězného hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Podle dohody s Piráty a ODS budou mít SLK, kteří volby vyhráli s náskokem 20 procentních bodů na druhé ANO, v radě většinu pěti míst. Piráti a ODS budou mít po dvou radních. Do konce příštího týdne chtějí partneři připravit koaliční dohodu a programové prohlášení, aby je mohli schválit zástupci všech tří stran, avizoval Půta.

„Závazek té největší volební účasti v Libereckém kraji od vzniku krajů je pro nás tím hlavním důvodem, že chceme připravit nejenom dobré programové prohlášení, ale především to v příštích čtyřech letech odpracovat tak, aby ti, kteří nás dohromady volili, nemuseli té volby litovat,“ komentoval Půta.

Ve hře jsou podle něj dvě varianty ustavujícího zastupitelstva. „První je 27. října v případě, že výsledek voleb nebude zpochybněn u soudu,“ řekl. V opačném případě by ustavující jednání zastupitelstva bylo o dva týdny později, nejdříve 10. listopadu.

Starostové by podle předběžných dohod měli získat vedle hejtmana i statutárního náměstka, z resortů budou mít dopravu, kterou zřejmě znovu povede Jan Sviták, radní pro kulturu cestovní ruch a památkovou péči by měla být znovu Květa Vinklátová. Starostům připadne i sociální oblast a také regionální rozvoj a evropské projekty.

Piráti budou podle předběžných dohod odpovědní za ekonomiku, správu majetku, veřejné zakázky a informatiku a dostanou i resort životního prostředí a zemědělství. „Nyní budeme pracovat na koaliční smlouvě a programovém prohlášení. O koaliční smlouvě ještě bude hlasovat krajské sdružení,“ předeslal lídr Pirátů v kraji Zbyněk Miklík.

Občanští demokraté převezmou zdravotnictví, které povede starosta Jilemnice Vladimír Richter, a také školství, sport a zaměstnanost, v jehož čele má stát starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Oba jsou připraveni se svých funkcí vzdát. „Nejprve před námi ale stojí příprava rozpočtů na příští rok,“ řekl Ramzer. Odstoupit se tak oba chystají až po schválení rozpočtů v městských zastupitelstvech, což může být ještě letos, ale také až počátkem příštího roku.

Starostové volby v Libereckém kraji vyhráli potřetí v řadě. Hlas jim dalo 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, které má deset křesel, a Piráti a ODS po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři mandáty.

ANO bylo v minulém volebním období součástí koalice, Půta ale dal po volbách najevo, že si ve spolupráci s ním nepřeje pokračovat – především kvůli průběhu předvolební kampaně. Starostové si v Libereckém kraji přitom mohou vybírat. Samotným jim chybí jediný hlas k většině v zastupitelstvu, k většině by jim tedy stačilo spojit se s jednou z dalších úspěšných stran.

Taková koalice by ale podle Půty byla příliš křehká. Hned po volbách předeslal, že jeho preferovanou koalicí je spojení s ODS a Piráty. V 90' ČT24 zdůraznil, že spojení Starostů s ODS a Piráty považuje zároveň za „takovou koalici, jaká by mohla vládnout po parlamentních volbách příští rok na podzim“.

Dohromady mají tři koaliční uskupení pohodlnou většinu 32 mandátů v 45členném zastupitelstvu. Stejnou sílu by měla koalice SLK s ANO, přednost ale dostaly dvě menší strany.