Starostové pro Liberecký kraj obhájili vítězství, Půta chce koalici s Piráty a ODS

V Libereckém kraji s náskokem dvaceti procentních bodů zvítězili Starostové pro Liberecký kraj, když získali 38,57 procenta a obhájili prvenství z roku 2016. Na druhém místě skončilo s 17,85 procenta hlasů hnutí ANO, třetí místo obsadili Piráti se ziskem 9,86 procenta hlasů, na čtvrté pozici skončila s 8,59 procenta hlasů ODS. Do zastupitelstva se probojovala také SPD, jíž dalo důvěru 6,09 procenta voličů. K urnám přišlo 40,41 procenta oprávněných voličů.

Starostové pro Liberecký kraj získali v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 22 mandátů, druhé ANO deset křesel. Třetí Piráti získali pět zastupitelů, čtvrtá ODS pět a pátá SPD tři.

Pro lídra Starostů pro Liberecký kraj Martina Půty jde o třetí vítězství v krajských volbách v řadě, hejtmanem se poprvé stal po volbách v roce 2012. Preferenční hlas dalo v současných volbách Půtovi 11,4 tisíce voličů.

Půta chce koalici s Piráty a ODS, v záloze má hnutí ANO

Podle Půty bude potřeba vytvořit silnou koalici, která bude fungovat celé čtyřleté funkční období. Půta věří, že do poloviny října by mohl představit koalici i obsazení jednotlivých resortů a programové priority. „Koalici, která bude schopná řešit problémy a která dotáhne do konce projekty, na kterých se v předvolebních debatách shodovali všichni lídři, jako je třeba centrum urgentní medicíny v Liberci,“ přibližuje lídr vítězného hnutí.

České televizi řekl, že chce sestavit koalici, která bude mít v zastupitelstvu více než třicet hlasů. Podle svých slov významně upřednostňuje spojení s Piráty a občanskými demokraty, záložní variantou je koalice s ANO. „Silná koalice je pro těžkou dobu určitě lepší než nějaká křehká většina,“ odpovídá Půta, proč chce bezpečnější většinu v zastupitelstvu.

Studio ČT24 – Výsledky voleb v Libereckém kraji (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

V uplynulém období SLK vládli Libereckému kraji s ANO. „Já jsem přesvědčená o tom, že koalice fungovala po celé čtyři roky velmi kvalitně, takže my jsme v takové koalici nebo podobné připraveni fungovat i nadále,“ předesílá starostka České Lípy a náměstkyně hejtmana Jitka Volfová, která podruhé vedla kandidátku ANO do krajských voleb.

Výsledek pro ni byl zklamáním. „Určitě bychom byli rádi, kdyby těch procent bylo víc. Když ale vidím propad u některých jiných stran, tak myslím, že tam bude zklamání podstatně větší. Karty rozdali voliči a uvidíme, jak se bude kraji dařit,“ doplňuje.

Poprvé v zastupitelstvu zasednou Piráti. „Je to pro nás úspěch, startujeme z nuly, v krajském zastupitelstvu nemáme žádného zástupce,“ konstatuje lídr kandidátky Zbyněk Miklík. Piráti jsou podle něj připraveni jít do koalice s vítěznými Starosty pro Liberecký kraj. Výhrady mají ke spolupráci s ANO, ale také k některým lidem na kandidátce ODS. Koaliční jednání tak nebudou jednoduchá.

Volby 2020: Liberecký kraj (zdroj: ČT24)

ČSSD a KSČM se do zastupitelstva nedostaly

Starostové pro Liberecký kraj obhájili své vítězství z roku 2016, kdy získali 32,35 procenta hlasů a 18 mandátů. Hnutí ANO tehdy obdrželo 17,08 procenta a devět mandátů v zastupitelstvu. Do zastupitelstva se před čtyřmi lety dále dostaly KSČM (čtyři křesla), ČSSD (čtyři křesla), ODS (čtyři křesla), Změna pro Liberecký kraj (čtyři křesla) a Koalice SPD a Strana Práv Občanů (dvě křesla).

Letos mimo zastupitelstvo zůstanou vládní ČSSD, jíž vyjádřilo důvěru 2,16 procenta voličů v kraji, a také komunisté, které podpořily 3,22 procenta voličů. „Nedokážu si to vysvětlit, čekal jsem, že se přes těch pět procent dostaneme. Musíme s tím něco udělat, blíží se volby do sněmovny,“ komentuje výsledek komunistů jejich lídr Stanislav Mackovík.

„Čekal jsem to, v posledních letech jdeme pořád dolů, Liberecký kraj byl vždycky spíš pravicový,“ míní krajský předseda sociálních demokratů Jan Mečl.

Velkým překvapením je v Libereckém kraji neúspěch Změny pro lidi a pro krajinu. „Utrpěli jsme těžkou porážku, nedá se pořád vyhrávat. Ukázalo se, že to rozdělení na dvě kandidátky byl nesmysl,“ řekl v reakci na výsledky lídr Změny Jan Korytář. Před osmi lety byla Změna součástí vládní koalice, před čtyřmi lety jí hlas dalo přes sedm procent voličů, to šla ale do voleb spolu se Stranou zelených. Ta ale letos postavila vlastní kandidátku Pro KRAJinu. Změnu volilo pouhých 1,5 procenta hlasujících, Pro KRAJinu hlasovala čtyři procenta voličů.

Po volbách před čtyřmi lety podepsaly dohodu o koalici čtyři politické subjekty: Starostové pro Liberecký kraj (zastoupení volebním lídrem Martinem Půtou), ANO (zastoupené volební lídryní Jitkou Volfovou), ČSSD (zastoupená volebním lídrem Pavlem Svobodou) a ODS (zastoupená volebním lídrem Danem Ramzerem).

Hejtmanem se poté stal Martin Půta. Toho v listopadu 2014 policie obvinila na základě podezření z přijetí úplatku v souvislosti s připravovanou rekonstrukcí kostela svaté Máří Magdalény v Liberci. V prosinci 2017 pak státní zástupce podal obžalobu. V květnu 2020 byl Půta krajským soudem obžaloby spolu s ostatními účastníky případu nepravomocně zproštěn.

Liberecký kraj má 45 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na šestnácti kandidátních listinách ucházelo 669 kandidátů.