Kvůli přesunu akutní péče z Orlové se změní jízdní řády. V první fázi se zlepší doprava do Havířova

Od pondělí 1. července začnou platit nové jízdní řády autobusových spojů mezi Orlovou a Havířovem. Důvodem je přesun akutní lůžkové péče z orlovské nemocnice do Havířova a Karviné. Změní se načasování linek do Havířova, aby navazovaly na směnný provoz zaměstnanců nemocnice. Změny v dopravě mezi Orlovou a Karvinou pak očekává Moravskoslezský kraj až v září, měly by však být výraznější.

Změny, které začnou platit na začátku července, se dotknou autobusových linek 451 a 452. „Je to reakce na přemístění některých nemocničních oddělení z Orlové do Havířova. Změny vycházejí vstříc pacientům, ale také zaměstnancům nemocnice,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Unucka (ODS). 

Načasování linek by mělo navazovat na směnný provoz v nemocnicích, aby se zdravotní sestry a lékaři bez problémů dostali do práce a zpátky domů. Jízdní řády budou navíc podle náměstka nastaveny tak, aby se lidé zejména v odpoledních hodinách bez problémů dostali za svými hospitalizovanými příbuznými. 

Úprava spojů do Karviné až po prázdninách

„Od začátku září se zlepší také spojení Orlové s nemocnicí Karviná. Tam budou změny zásadnější, budou vznikat nové zastávky a příprava nových jízdních řádů zabere i kvůli nutnému vyřizování licencí mnohem více času. Od 1. září se ale určitě bude jezdit podle nového,“ uvedl Unucka.

Úpravu jízdních řádů požadovalo po Moravskoslezském kraji město Orlová, právě v reakci na rušení akutních lůžkových oddělení v tamní nemocnici. „Co se týče jednání kolem dopravy a dopravní obslužnosti, tak probíhají velice dobře a korektně. Řekl bych, že vedení kraje si uvědomuje, že to je nutné řešit, a to nejenom ve vztahu k zaměstnancům, ale i k návštěvám,“ řekl starosta Orlové Miroslav Chlubna (Nezávislí a Změna pro lidi). 

Stěhování probíhá postupně, oddělení ale už pacienty nepřijímají

Z Orlové se postupně stěhuje lůžkové interní oddělení a lůžkové oddělení chirurgie, následovat bude po přípravě potřebného zázemí i ortopedie. O přesunu akutních lůžek z Orlové rozhodl Moravskoslezský kraj v rámci optimalizace zdravotní péče v regionu. 

Plány hejtmanství však vyvolaly vlnu protestů mezi zaměstnanci nemocnice. Město Orlová dokonce zvažovalo, že nemocnici převezme, nakonec ale od záměru ustoupilo, protože kvůli plánům na zrušení oddělení dalo výpověď několik lékařů a město by tak nemělo co zachraňovat.