Orlová už o nemocnici nemá zájem. S krajem chce jednat o lepších spojích do zařízení v Karviné a Havířově

Orlová ustoupila od záměru převést tamní nemocnici pod správu města. O převod zdravotnického zařízení usilovala kvůli chystanému přesunu akutní lůžkové péče do nemocnic v Karviné-Ráji a Havířově. Jednání s Moravskoslezským krajem však budou pokračovat, Orlová chce vyjednat lepší dopravní dostupnost obou nemocnic.

Zastupitelé Moravskoslezského kraje v březnu rozhodli, že z Orlové se má vystěhovat interna, chirurgie a ortopedie. Zůstat by měla jenom ambulance či rehabilitační péče, na druhou stranu by měl vzrůst počet lůžek pro dlouhodobě nemocné. 

Kraj argumentoval ekonomickou ztrátou zdravotnického zařízení a také nedostatkem personálu. Rozhodnutí zastupitelů se ale setkalo s nesouhlasem vedení města i části tamních zdravotníků, kteří proti plánovanému kroku několikrát protestovali. Vedení Orlové nakonec začalo mluvit o možnosti převodu nemocnice do správy města. 

Orlová by nemocnici nedostala, protože jí chybí lékaři

„Z kraje jsme na náš dotaz, za jakých podmínek nám jsou ochotni převést nemocnici, dostali dvě podmínky. První – musíte mít lékaře, druhá – musíte mít smlouvy se zdravotními pojišťovnami, tedy garanci, že je s vámi uzavřou,“ řekl starosta Orlové Miroslav Chlubna (Nezávislí a Změna pro lidi).

Když se ale zaměstnanci nemocnice dozvěděli, že kraj některá oddělení přestěhuje jinam, začali podávat výpovědi. Podle mluvčí radnice Nataši Cibulkové tak už bylo nesmyslné žádat kraj o převod nemocnice bez personálu. Město chce teď pro změnu domluvit s krajem co nejlepší podmínky pro obyvatele města, kteří budou muset za zdravotní péčí dojíždět.

Řešíme například autobusovou dopravu tak, aby autobusy z Orlové zajížděly až k samotné nemocnici v Karviné a Havířově, chceme posunout orlovské autobusové linky až k Horníku v Orlové-Porubě. Očekáváme zvýšený zájem o Senior taxi, kde bychom v případě nárůstu požadavků o přepravu uvítali případnou finanční podporu ze strany kraje.
Miroslav Chlubina
starosta Orlové

Podle vedení města by se mělo vyřešit i parkování přímo u nemocnic, do kterých se oddělení z Orlové přesunou. Podle starosty bude potřeba navýšit kapacitu parkoviště u nemocnice v Karviné, aby se nestalo, že Orlovští nebudou mít kde parkovat. 

„Máme radost z toho, že zaměstnanci nemocnice i orlovská samospráva pochopili, že v případě, kdy je optimalizace schválená, je převod nemocnice pod město fakticky sebevražda,“ řekl náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO) s tím, že s požadavky na zlepšení dopravní dostupnosti kraj nemá problém a sám údajně podniká aktivní kroky. Hejtmanství chce teď jako vstřícné gesto pomoci městu se získáním dotace na modernizaci koupaliště.