Kvůli poruše trakčního vedení mezi Chomutovem a Mostem jezdí vlaky jen po jedné koleji

Události v regionech: Porucha trakčního vedení omezila provoz vlaků mezi Chomutovem a Mostem (zdroj: ČT24)

Porucha trakčního vedení zastavila v pátek ráno provoz vlaků mezi Chomutovem a Mostem. Omezení se dotklo spěšných vlaků, rychlíků i osobních vlaků. Mluvčí Správy železnic (SŽ) Nela Friebová řekla, že vlak najel do prověšeného trakčního vedení, které způsobilo zřejmě prasknutí izolátoru. V tuto chvíli už vlaky jezdí po jedné koleji, kdy se podaří zprovoznit také druhou, zatím není jasné. Podle Českých drah (ČD) nahrazují odřeknuté spoje autobusy. Porucha trakčního vedení na pražském hlavním nádraží také v pátek komplikovala provoz na trati z Prahy na Beroun a Benešov.

„Tím, že tam došlo k najetí do trakčního vedení, tak bylo strženo v délce asi 250 metrů,“ doplnila Friebová. Zaměstnanci SŽ stále pracují na opravě. Několik vlaků bylo odřeknuto úplně, autobusy dopravu zajišťují od páté hodiny ranní. V tuto chvíli už vlaky jezdí po jedné koleji, nabírat však mohou až patnáctiminutová zpoždění. 

„Pokud jde o navazující přípoje, tak cestujícím doporučujeme, aby se obrátili na náš vlakový personál, který má aktuální informace,“ sdělila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Vhledem ke zpoždění vlaků není vždy možné jednotlivé přípoje zachovat.

Odhadovaná škoda na vedení je asi sto tisíc korun, na lokomotivě asi milion korun. Termín obnovení plného provozu bude průběžně aktualizován podle toho, jak budou práce postupovat.

Vlaky se v pátek zastavily také v úseku Řetenice – Teplice v Čechách, kde narazilo nákladní vozidlo do mostu. „Řidič zřejmě nevypočítal nebo nerespektoval výšku mostu,“ sdělila Friebová. Most musel zkontrolovat statik. Půl hodiny před polednem už byla trať opět průjezdná.

Komplikace z Prahy na Beroun a Benešov

K poruše na trakčním vedení došlo v pátek i na pražském hlavním nádraží. Kvůli přepálené izolaci v trakčním vedení nejezdily vlaky mezi hlavním nádražím a Smíchovem a Vršovicemi, na trati z Prahy na Beroun a Benešov. Podle informací na webu ČD byl provoz ve zmíněním úseku zastaven ve dvě odpoledne.

Ve 14:50 byl provoz obnoven, nicméně během opravy tam bude ještě částečné omezení kapacity. Vlaky tak mohou mít zpoždění, řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. „Na místě, kde se opravuje trakční vedení, vlaky neprojíždí a musí jezdit po ostatních kolejích,“ dodal.

České dráhy informovaly, že porucha může mít vliv i na vlaky do ostatních směrů, a to kvůli nemožnosti přistavovat vozy z odstavného nádraží Praha jih. Podle odjezdové tabule měly některé spoje k třetí hodině odpolední na odjezdu z hlavního nádraží i téměř hodinové zpoždění.

Během odpoledne se podle webu Správy železnic provoz vrátil do normálu.