Na trati do Broumova na Náchodsku je kvůli opravám kolejí výluka, potrvá do konce května

Události: Výluka na trati do Broumova (zdroj: ČT24)

Začala nepřetržitá výluka na trati mezi Broumovem a Policí nad Metují. Místo vlaků jezdí autobusy, cestující ale nemají garantovaný přestup na všechny navazující spoje. S omezením musí počítat také turisté mířící do Adršpašsko-teplických skal.

Důvodem výluky jsou opravy kolejiště ve stanici Teplice nad Metují, oprava části tratě z Police nad Metují na Broumov i sanace skal. V šesti úsecích půjde o téměř půlkilometrový pás převážně opukových skal, hrozí pády kamenů do kolejí.

„Někde se i shodí nestabilní bloky, ale většinou se očišťuje jen zvětralinový plášť na povrchu,“ ujasnil lesník Správy CHKO Broumovsko Petr Kuna. Podobné práce se na místě prováděly již před deseti lety. 

Autobusy zatím vozí hlavně místní obyvatele, brzy k nim přibudou i turisté. Ne vždy jim však spoje navazují tak jako vlaky. „Od Velikonoc nám v podstatě začíná hlavní sezona, my v Teplických skalách máme ten problém, že parkoviště má omezenou kapacitu,“ podotkla vedoucí infocentra Teplic nad Metují Beata Radoňová.

„Bohužel jízdní doba autobusu je delší než doba vlaková, proto jsou příjezdy do Broumova v pozdější době a odjezdy v době dřívější,“ sdělil systémový specialista z Oblastního ředitelství osobní dopravy Hradec Králové Tomáš Fiala.

Výluka potrvá do konce května, opravy vyjdou na sedmdesát milionů korun.