TÉMA

Broumov

U Náchoda začal archeologický průzkum, poslední krok před dlouho očekávanou stavbou obchvatu

Začal archeologický průzkum na trase budoucího obchvatu Náchoda. Samotná stavba, na kterou místní obyvatelé i projíždějící řidiči čekají desítky let, by měla začít vznikat napřesrok. Ředitelství silnic a dálnic již má stavební povolení, zbývá mu ještě vybrat zhotovitele.
10. 11. 2023|

Na hřbitově v Heřmánkovicích uctili památku německých starousedlíků

Na hřbitově v Heřmánkovicích na Broumovsku uspořádaly občanské aktivistky pietní shromáždění na památku německých starousedlíků. Padesátku hrobů sudetských Němců odtamtud nechala odstranit starostka Jana Králová. Uvedla, že chtěla hřbitov upravit a odklidit poškozené a nebezpečné rozvaliny hrobů.
6. 8. 2023|

V Heřmánkovicích odstranili část německého hřbitova. Podle starostky jde o nedorozumění

Obec Heřmánkovice na Broumovsku odstranila na pokyn starostky Jany Králové (nestr.) hřbitov německých starousedlíků. Bagr zboural ve vsi v pohraničí v okrese Náchod přes padesát hrobů, což vyvolalo kritiku. Starostka to ale označila za nedorozumění, hřbitov prý chtěla pouze upravit. V Heřmánkovicích žili před druhou světovou válkou téměř výhradně Němci, kteří byli po válce odsunuti. Na případ upozornil redaktor ČT Vlastimil Weiner.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 18:51|

Evropským hlavním městem kultury za Česko budou v roce 2028 České Budějovice

Evropským hlavním městem kultury za Českou republiku budou v roce 2028 České Budějovice, ve finále národního výběru porazily Broumov. Informovali o tom zástupci ministerstva kultury a výběrového panelu. Tituly od roku 1985 propůjčuje Evropská unie s cílem zdůraznit bohatství a rozmanitost evropských zemí a podpořit rozvoj kultury v daném městě.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 16:31|

Na trati do Broumova na Náchodsku je kvůli opravám kolejí výluka, potrvá do konce května

Začala nepřetržitá výluka na trati mezi Broumovem a Policí nad Metují. Místo vlaků jezdí autobusy, cestující ale nemají garantovaný přestup na všechny navazující spoje. S omezením musí počítat také turisté mířící do Adršpašsko-teplických skal.
4. 4. 2023|

Evropským hlavním městem kultury se mohou stát České Budějovice či Broumov

Finalisty soutěže o Evropské hlavní město kultury 2028 (EHMK) se v pátek stala města Broumov na Náchodsku a České Budějovice, oznámila v Praze předsedkyně mezinárodní poroty Else Christensen-Redzepovicová. Za českou stranu byly přihlášeny ještě Brno a Liberec. O držiteli titulu se rozhodne příští rok.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 17:38|

Česko čeká další mrazivá noc, nejchladnější bude sever a severovýchod

Česko čeká další mrazivá noc. Minima budou na severu a severovýchodě i pod minus 12 stupni Celsia. Meteorologové varovali, že hrozí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. V Jizerských horách v neděli naměřili skoro minus 27 stupňů.
26. 12. 2021|

Na Vánoce lze čekat všechny podoby zimního počasí

Obleva s deštěm, mrznoucí srážky, ledovka, sněžení i silný vítr. Počasí bude letos na Vánoce hodně nestálé. Chladnější bude během svátků sever a severovýchod Česka. A velké výkyvy se čekají až do konce roku.
23. 12. 2021|

Liberec zvažuje kandidaturu na Evropské hlavní město kultury. Zájem má i Broumov či Brno

Liberec zvažuje kandidaturu na Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. Rozhodnout se chce na základě zpracovávané strategie kultury, ta by měla být hotová v příštím roce. Informoval o tom v pondělí primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Primátor předpokládá, že o kandidatuře rozhodnou nejpozději v roce 2022.
30. 11. 2020|

Vlci na hranicích vyvolávají věčný konflikt člověka a přírody, ukazuje dokument

Po dokumentu z afrického slumu přichází Martin Páv se snímkem z českého venkova. Na Broumovsku natáčel příběh návratu vlků do české krajiny a zároveň o rozpolceném vztahu lidí k přírodě. Snímek Vlci na hranicích uvedou kina 5. listopadu, už na konci října ale bude mít českou premiéru na festivalu dokumentů v Jihlavě.
7. 10. 2020|

Uškrtil bývalou přítelkyni, protože proti němu svědčila. Dostal výjimečný trest 24 let

Krajský soud v Hradci Králové v úterý poslal na 24 let do věznice se zvýšenou ostrahou muže za loňskou vraždu jeho bývalé přítelkyně v Broumově na Náchodsku. Výjimečný trest mu uložil za to, že ženu podle žaloby uškrtil, neboť proti němu v jiném případu svědčila na policii. Státní zástupkyně i obhájkyně si nechaly lhůtu na odvolání.
30. 6. 2020|

Z ulic českých měst se načas stávají galerie pod širým nebem

V ulicích českých měst se postupně objevují zcela nové sochy. Začal šestý ročník festivalu Sculpture Line, který zasazuje díla současných domácích i zahraničních autorů do veřejného prostoru. Proměňuje ho tak v netradiční galerii pod širým nebem.
2. 6. 2020|

Před 70 lety dostala církev tvrdou ránu od komunistů. Akce K přinesla zkázu většiny klášterů

V noci ze 13. na 14. dubna je to přesně 70 let od zahájení takzvané Akce K, která byla zaměřená na likvidaci církevních řádů a kongregací. Tehdy v roce 1950 obklíčili členové komunistických policejních složek a Lidových milicí kláštery sedmi nejpočetnějších mužských řeholí, jejich obyvatele nahnali do připravených autokarů a rozvezli do internačních táborů. Druhý zásah byl proveden v noci z 27. na 28. dubna a třetí fáze, zaměřená na ženské kláštery, následovala na podzim 1950.
13. 4. 2020|

Věřitelé a soud schválili reorganizační plán textilky Veba Broumov. Vyrábět se bude dál

Věřitelé a soud schválili reorganizační plán firmy Veba Broumov, která patří k největším českým textilkám. Plán počítá se zachováním výroby a pracovních míst. Věřitelé by při reorganizaci měli dostat zpátky pět až 52 procent hodnoty pohledávek. Novým vlastníkem Veby by se měl stát podnikatel Otakar Moťka. V insolvenčním řízení je podnik od loňského května.
21. 5. 2019Aktualizováno21. 5. 2019, 19:53|

Česko čeká příjemně teplý víkend

Česko čeká poměrně teplý víkend, slunečná má být zvláště sobota, kdy se teploty vyšplhají až ke dvaceti stupňům Celsia. Mezi ranními a odpoledními teplotami můžou být ale velké rozdíly, protože v mrazivých kotlinách se teplota po ránu pohybuje stále kolem minus deseti. V neděli začne přes Česko přecházet studená fronta, k večeru se tak mohou objevit přeháňky.
30. 3. 2019Aktualizováno30. 3. 2019, 14:51|
Události komentáře

Ve čtrnácti založila symfonický orchestr. Nastartoval plno dobrého, říká Petra Soukupová

Založit symfonický orchestr na malém městě, jakým je Police nad Metují, vypadalo zpočátku jako naprosto šílený nápad. Za devět let fungování ale Police Symphony Orchestra hraním získal téměř milion korun na dobročinné účely a koncertoval s Martou Kubišovou nebo Petrem Jandou. Nemáme nálepku profesionální, ale prostě nás baví hrát, říká v rozhovoru pro Události, komentáře Petra Soukupová, která orchestr založila ve čtrnácti letech. Za své aktivity získala ocenění Mladý srdcař roku 2018 Nadace Via Bona.
4. 1. 2019|

Stává se z toho už tradice. Turisté z Polska i v neděli vzali Adršpach útokem, příjezd museli znovu na 2 hodiny uzavřít

Policie i v neděli po poledni kvůli velkému náporu turistů musela na dvě hodiny uzavřít příjezdovou silnici z Polska do skalního města v Adršpachu na Náchodsku. Automobily v oblíbeném cíli turistů neměly kde zaparkovat. Opakovala se tak stejná situace jako v sobotu. Nyní už je cesta znovu průjezdná, ale s velkou obezřetností, řekl kolem 14:30 mluvčí krajské policie Ondřej Moravčík.
14. 10. 2018Aktualizováno14. 10. 2018, 14:48|

Unikátní snímky představují lágr Broumov. Táborem prošlo přes 30 tisíc zajatců

Unikátní soubor fotografií představuje nová kniha o méně známé kapitole první světové války. Přibližuje osudy válečných zajatců, kteří byli internováni nedaleko Broumova. Za čtyři roky jich táborem prošlo přes 30 tisíc, dva a půl tisíce vězňů se konce bojů nedožilo. Knihu i výstavu přímo na místě, kde lágr stál, připravil broumovský písmák Petr Bergmann, který byl hostem Událostí v kultuře.
5. 8. 2018|