Na Vánoce lze čekat všechny podoby zimního počasí

Obleva s deštěm, mrznoucí srážky, ledovka, sněžení i silný vítr. Počasí bude letos na Vánoce hodně nestálé. Chladnější bude během svátků sever a severovýchod Česka. A velké výkyvy se čekají až do konce roku.

Záznamy za posledních šedesát let ukazují, že rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší naměřenou vánoční teplotou je bez desetiny padesát stupňů Celsia. Oba extrémy shodou okolností vychází na 25. prosince. V roce 1983 bylo v Hrádku u Klatov přes sedmnáct stupňů, v roce 1961 v Broumově zase naopak skoro třiatřicet pod nulou.

obrázek
Zdroj: ČT24

V noci na Štědrý den i přímo v pátek bude foukat silný vítr. Jeho průměrná rychlost bude pět až deset metrů za sekundu, nárazy můžou být až sedmdesát, na horách až devadesát kilometrů za hodinu. Výstraha platí do pátečního večera pro sever Olomouckého a západ Moravskoslezského kraje – tedy pro Jeseníky a jejich závětří.

Nebezpečná je i ledovka. Během noci se výstraha rozšíří na celé Česko. Důvod je jasný: přes den mrzlo, teď přichází déšť. V noci se bude od západu dál oteplovat – na západě Čech bude i nad nulou, jinak do minus čtyř stupňů Celsia. Na severovýchodě a také na Moravě a ve Slezsku může zpočátku sněžit a sněžení bude přecházet do deště – i mrznoucího.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mrznoucí budou srážky po ránu spíš na východě Česka, výstraha kvůli ledovce platí do páteční desáté hodiny.

Štědrý den bude nejteplejším dnem Vánoc. Maxima budou až do deseti stupňů Celsia, na horách kolem dvou stupňů. V obou následujících dnech bude chladnější sever a severovýchod Česka – mrznout tam bude jak po ránu, tak někde i přes den. Naopak na jihu bude až pět nebo šest stupňů Celsia. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Komplikované to bude i s hranicí, od které bude sněžit. V pátek se čekají sněhové vločky jen na severu – na hřebenech hor. V sobotu se sněžení na severu může objevit ve všech polohách, na jihu jen nad tisíc metrů. I v neděli bude na severovýchodě sněžit ve všech polohách, jinak nad čtyři sta a postupně nad tisíc metrů nad mořem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ani výhled do Nového roku nenabízí žádnou stabilitu v charakteru počasí. Mezi svátky budou maxima kolem tří nebo čtyř stupňů Celsia, na Silvestra to zatím vypadá na výraznou oblevu s maximy i kolem deseti stupňů.