Kleslová opouští další funkci, končí i jako starostka Prahy 10

Bývalá místopředsedkyně ANO Radmila Kleslová končí jako starostka Prahy 10. Spolu s ní radu opouštějí také další tři členové ANO. Podle Kleslové je koalice nefunkční: vedle hnutí ANO ji tvoří ČSSD, Strana zelených (bez Jany Komrskové) a Nezávislí pro Prahu 10 - Hnutí pro lepší desítku. Koalice ale už delší dobu čelila i kritice ze strany opozice. Ta na čtvrtečním jednání zastupitelstva dokonce plánovala navrhnout odvolání Kleslové.

„Zastupitelský klub hnutí ANO 2011 při zastupitelstvu Prahy 10 se jednohlasně usnesl odejít z vedení radnice. Důvodem je opakované porušování koaliční smlouvy zastupitelským klubem Strany zelených,“ uvedla starostka.

Ve čtyřicetičlenném zastupitelstvu má koalice osmnáct hlasů. „Byli jsme si vědomi rizika menšinové koalice, kde i jediný hlas významně ovlivňuje úspěch jednání, věřili jsme však, že ostatní koaliční partneři tuto smlouvu budou dodržovat,“ dodala Kleslová. 

Zelení ale podle ní nebyli schopni naplňování smlouvy garantovat. ANO jim vyčítá, že z koalice odešla nezávislá zastupitelka Jana Komrsková a strana pak nebyla schopná garantovat tři hlasy. 

Radní Ivana Cabrnochová (SZ) ovšem odmítá, že by zelení koaliční smlouvu porušovali. Současný krok je podle ní jen dalším rozhodnutím krajského předsednictva ANO, které se s ohledem na nadcházející krajské a senátní volby rozhodlo Kleslovou kvůli její pověsti raději z funkce starostky stáhnout.

Po dění několika posledních měsíců je současný krok jen dalším rozhodnutím krajského předsednictva hnutí ANO. To si je zřejmě vědomo nepříliš lichotivého obrazu paní Kleslové, a proto s ohledem na nadcházející krajské a senátní volby ,byla odejita' i z funkce starostky.
Ivana Cabrnochová
senátorka a radní za Prahu 10 (Strana zelených)

Kleslová to ale důrazně odmítla. Rozhodnutí o případné rezignaci na funkce starosty či radních podle ní není v kompetenci krajského předsednictva. „Rozhodnutí o vypovězení koaliční smlouvy a následnou rezignaci učinila oblastní organizace hnutí ANO v Praze 10,“ uvedla.

Opozice koalici trvale kritizovala

Radu kromě Kleslové opouští i místostarosta Petr David, radní Pavel Plesník a Jaroslav Štěpánek. Aby zatím rada zůstala funkční, zůstává v ní za ANO Dagmar Lešenarová. Plánované zasedání zastupitelstva, kde se mohou rezignace projednat, proběhne ve čtvrtek.

Podle zastupitele Radka Lojdy (TOP 09) by ale měli rezignovat všichni radní za ANO, včetně Lešenarové. „Koalice na Praze 10 je nefunkční už delší dobu. I po odchodu čtyř radních rada zůstává usnášeníschopná, avšak zcela neakceschopná,“ konstatoval.

Podle opozice byla menšinová koalice už delší dobu nefunkční, nedokázala řešit dlouholeté problémy. Ve čtvrtek proto plánovala navrhnout odvolání Kleslové. Opoziční zastupitelka Renata Chmelová (Koalice Vlasta) už také dopisem vyzvala ostatní zastupitele, aby na zasedání návrh na odvolání starostky podpořili. 

Opozice trvale koalici kritizuje mimo jiné kvůli problémům v IT nebo údajně neprůhlednému hospodaření městské firmy Praha 10 - majetková. „Starostka nedokázala v rámci vládnoucí koalice nabídnout řešení mnohaletých problémů, které se na Praze 10 odehrávají a na kterých se dříve i aktivně podílela z pozice místostarostky,“ tvrdí Komrsková.

obrázek
Zdroj: ČT24

ANO má v zastupitelstvu Prahy 10 devět hlasů, po osmi TOP 09 a koalice Vlasta. Kromě nich je v zastupitelstvu také pět sociálních demokratů, tři zastupitelé z ODS a tři ze Strany zelených. Po dvou dalších má hnutí Nezávislí pro Prahu 10 a KSČM.

Předseda hnutí Andrej Babiš a šéf pražského ANO Martin Stropnický v reakci shodně uvedli, že o rezignaci nevědí. „Komentovat to nebudu, protože neznám důvody. Je to její osobní rozhodnutí. Patrně to znamená, že se alespoň pro nejbližší budoucnost vzdala nějakých politických ambicí,“ řekl Stropnický České televizi. Podle informací ČTK ale situaci kolem Kleslové v úterý večer probíralo krajské předsednictvo ANO, kterého se Stropnický osobně účastnil.

Kleslová loni postupně skončila na postu místopředsedkyně ANO a ve vedení pražské buňky ANO. Kvůli informacím v médiích rozvázala smlouvu s polostátní firmou ČEZ a rezignovala na placené funkce ve dvou pražských firmách.

Politická činnost:

– Rodačka z Vysokého Mýta (1963) byla od února 2014 do loňského října předsedkyní pražské organizace ANO, od loňského února do září byla také místopředsedkyní celého hnutí.

– V minulosti byla členkou ČSSD (1993–2014), působila i v jejím Ústředním výkonném výboru.

– Od roku 2014 je za ANO starostkou Prahy 10, dříve byla v téže městské části místostarostkou za ČSSD.

Vzdělání a zaměstnání:

– Vystudovala práva v Brně, před rokem 1989 pracovala v podniku zahraničního obchodu Centrotex a poté na ředitelství podniku Zelenina Praha. Mezi lety 1988 a 1992 pracovala na federálním ministerstvu vnitra. Později se živila jako advokátka a lobbistka.

– Během doby, kdy byla zaměstnankyní ministerstva vnitra, působila také v StB. Týdeníku Reflex řekla, že se v rozvědce ocitla bez vlastního přičinění kvůli zájmu o diplomacii a odmítla zahraniční nasazení s falešným jménem a doklady. Podle týdeníku Euro naopak působila v StB v odboru, který přímo spadal pod zástupce náčelníka pro nelegální rozvědku a měl na starost výběr, výchovu a řízení nových kádrů pro špionážní práci.

Funkce v orgánech společností:

– V minulosti zasedala ve statutárních orgánech podniků Vítkovice Steel, Unipetrol Trade, Benzina, Pražská teplárenská Holding, Kostelecké uzeniny či IDS Praha, byla viceprezidentkou Česko-izraelské smíšené obchodní komory a členkou správní rady VZP. V době, kdy byla předsedkyní pražského ANO a hnutí mělo současně nejsilnější zastoupení v zastupitelstvu a městské radě, byla členkou představenstva společnosti Pražská teplárenská a předsedkyní dozorčí rady Pražské energetiky.

Radmila Kleslová
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK