Opona za Kleslovou? Vzdá se předsednictví pražského ANO

Radmila Kleslová odstoupí z čela pražské organizace hnutí ANO. Řekla to agentuře ČTK. Své rozhodnutí vysvětluje údajnou dehonestující a štvavou kampaní, které již nechce čelit. Kleslová v posledních měsících čelí kritice kvůli působení ve statutárních orgánech společností s podílem Prahy či kvůli výnosným smlouvám své advokátní kanceláře s městskými, státními a polostátními firmami. Kvůli tomu už odstoupila z vedení hnutí ANO, starostkou Prahy 10 ale zůstává.

Radmila Kleslová se postupně vzdala funkcí v celostátním vedení ANO, kde byla místopředsedkyní, a dvou placených pozic v orgánech pražských městských firem. Nyní oznámila, že také skončí ve vedení pražského ANO.

Předseda hnutí Andrej Babiš na Kleslové ohlášenou rezignaci reagoval výzvou ke svolání sněmu pražského ANO. „Paní Kleslovou jsem požádal, aby svolala mimořádný sněm pražské organizace, kde bude zvoleno nové vedení. Volit by měli všichni členové pražské organizace,“ uvedl.

Končí boj s Krnáčovou?

Končící předsedkyně přesvědčena, že odstoupením z funkce, z níž má pravděpodobně největší politický vliv, ukončí situaci, která bývá charakterizována až jako rozkol v pražském ANO. „Hledala jsem konstruktivní řešení, které umožní identifikovat skutečné příčiny současných problémů a umožní těm, kteří tvrdili, že s Kleslovou v zádech nemohou Prahu řídit, aby se soustředili na práci a prokázali svoje politické, odborné i manažerské kvality,“ uvedla starostka.

Na vliv Kleslové si více i méně otevřeně stěžovali především někteří představitelé pražské rady, hovořilo se o mocenském boji v pražském ANO mezi Radmilou Kleslovou a primátorkou Adrianou Krnáčovou. Ta se v posledních měsících potýkala s velkou částí zastupitelského klubu hnutí.  Klub se jí pokusil vyslovit nedůvěru, Krnáčová zase minulý týden hlasovala v rozporu s většinou zastupitelů ANO, kteří se rozhodli odvolat náměstka Matěje Stropnického (SZ).

Krnáčová ale na ohlášený konec Kleslové v čele městské organizace reagovala zdrženlivě. „Jedná se o osobní rozhodnutí paní Kleslové a já ho respektuji,“ uvedla primátorka. Podobně reagoval i její náměstek Petr Dolínek (ČSSD). „Nepřísluší mi vyjadřovat se k dění v jiných politických stranách,“ sdělil.

Štvavá kampaň jako důvod rezignace

Své rozhodnutí ale zdůvodnila Radmila Kleslová i jinak než snahou uvolnit napětí. Nechce už čelit údajné štvavé kampani. „Účelově poškozuje mé jméno, mou lidskou i odbornou pověst, a v historii novodobé české politiky nemá obdoby,“ zdůvodnila Kleslová své rozhodnutí. Je přesvědčena, že žádný politik „nebyl takovému soustředěnému tlaku dosud vystaven“.

Podobně charakterizoval potíže své bývalé místopředsedkyně Andrej Babiš, podle kterého zmíněná kampaň „poškozuje její osobu a naše hnutí“. Místopředseda ANO Jan Volný poznamenal, že o věci bude jednat předsednictvo hnutí.

Politická činnost:

– Rodačka z Vysokého Mýta (1963) byla od února 2014 do loňského října předsedkyní pražské organizace ANO, od loňského února do září byla také místopředsedkyní celého hnutí.

– V minulosti byla členkou ČSSD (1993–2014), působila i v jejím Ústředním výkonném výboru.

– Od roku 2014 je za ANO starostkou Prahy 10, dříve byla v téže městské části místostarostkou za ČSSD.

Vzdělání a zaměstnání:

– Vystudovala práva v Brně, před rokem 1989 pracovala v podniku zahraničního obchodu Centrotex a poté na ředitelství podniku Zelenina Praha. Mezi lety 1988 a 1992 pracovala na federálním ministerstvu vnitra. Později se živila jako advokátka a lobbistka.

– Během doby, kdy byla zaměstnankyní ministerstva vnitra, působila také v StB. Týdeníku Reflex řekla, že se v rozvědce ocitla bez vlastního přičinění kvůli zájmu o diplomacii a odmítla zahraniční nasazení s falešným jménem a doklady. Podle týdeníku Euro naopak působila v StB v odboru, který přímo spadal pod zástupce náčelníka pro nelegální rozvědku a měl na starost výběr, výchovu a řízení nových kádrů pro špionážní práci.

Funkce v orgánech společností:

– V minulosti zasedala ve statutárních orgánech podniků Vítkovice Steel, Unipetrol Trade, Benzina, Pražská teplárenská Holding, Kostelecké uzeniny či IDS Praha, byla viceprezidentkou Česko-izraelské smíšené obchodní komory a členkou správní rady VZP. V době, kdy byla předsedkyní pražského ANO a hnutí mělo současně nejsilnější zastoupení v zastupitelstvu a městské radě, byla členkou představenstva společnosti Pražská teplárenská a předsedkyní dozorčí rady Pražské energetiky.

Radmila Kleslová
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK