Kleslová nebude pracovat pro ČEZ už od podzimu

Místopředsedkyně hnutí ANO a starostka Prahy 10 Radmila Kleslová požádala společnost ČEZ o ukončení smlouvy se svou advokátní kanceláří v co nejbližší době, oznámil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Smlouva podle něj skončí ke 30. září. Server Neovlivni.cz před týdnem napsal, že práce pro polostátní firmu Kleslové vynáší 100 tisíc korun měsíčně. Šéf ANO Andrej Babiš žádal okamžité ukončení smlouvy, Kleslová původně chtěla skončit až v závěru roku.

„Společnost ČEZ dnes obdržela od paní Kleslové žádost o ukončení dlouhodobé spolupráce s její advokátní kanceláří, a to v co nejbližším možném termínu. Žádost paní Kleslové je datována 4. září a dnes jsme se domluvili, že skončí na konci tohoto měsíce,“ sdělil mluvčí ČEZ. Advokátní kancelář Kleslové podle něj pracovala pro ČEZ od roku 2000. „Spolupráce spočívala zejména v monitoringu a analýze legislativy,“ doplnil.

Kleslová nejprve říkala, že spolupráci ukončí až k závěru roku, kdy měla smlouva vypršet. „Vůbec nechápu rozruch kolem mojí smlouvy. Všichni o ní 15 let vědí. Osobně nepovažuji za žádný střet zájmů, pokud politik je odborník a pracuje ve svém oboru,“ řekla před několika dny České televizi.

Na spolupráci političky se státní firmou upozornil člen dozorčí rady ČEZ a bývalý náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht. „Od představenstva jsme si vyžádali, aby nám vyčlenili veškeré materiály, které se této smlouvy týkají,“ řekl minulý týden po jednání rady její předseda Václav Pačes. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Opozice Kleslovou kritizovala za střet zájmů. Předseda ANO a ministr financí Babiš nejprve po zveřejnění informací o spolupráci Kleslové s ČEZ prohlásil, že nevidí důvod, aby záležitost se smlouvou řešil. „Je to otázka ČEZ. Pokud ČEZ ji potřebuje, tak ať ji má, pokud ji nepotřebuje, tak ať ji zruší,“ uvedl. Později Babiš Kleslovou vyzval, aby smlouvu ukončila okamžitě.

V rozhovoru pro Hospodářské noviny šéf ANO řekl, že mu jednání Kleslové vadí. Uvedl, že bylo proti principům hnutí, když Kleslová obnovovala smlouvy s ČEZ v době, kdy už kandidovala na místopředsedkyni ANO. „Paní Kleslová tam měla smlouvu od roku 2000, a když vstoupila do politiky, měla by ji okamžitě ukončit,“ prohlásil Babiš.