Kleslová pobírá v ČEZu sto tisíc měsíčně

Místopředsedkyně ANO a starostka Prahy 10 Radmila Kleslová podle serveru Neovlivni.cz pobírá v polostátní firmě ČEZ sto tisíc korun měsíčně. Jde mimo jiné o odměnu za poskytování poradenských služeb. Server to zjistil z e-mailové korespondence bývalého náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta s jeho kolegy v dozorčí radě ČEZ. Firma dosud odmítala detailní informace o spolupráci s Kleslovou zveřejnit.

Pokud Radmila Kleslová vstoupila do politiky, stala se místopředsedkyní jedné z nejsilnějších politických stran, tak by měla sama chtít zveřejnit smlouvy, aby podezření rozptýlila. Postup, kdy ona říká, že k tomu nebude nic zveřejňovat, tak je z její strany nešťastný.
Sabina Slonková
šéfredaktorka Neovlivní.cz

„Podle smlouvy je předmětem plnění poskytování poradenských služeb a předkládání pravidelných měsíčních zpráv o plánu legislativních a nelegislativních prací vlády a Parlamentu ČR v roce 2015 s měsíční odměnou 100 000,-,“ napsal Wagenknecht do e-mailu, který cituje server. Dozorčí rada ČEZu prý bude smlouvy řešit ve čtvrtek.  

Sama Kleslová odmítla částku sto tisíc korun komentovat. „ČEZ je mým klientem od roku 2000. Jsem vázaná mlčenlivostí o mých vztazích s klientem,“ odmítla komentovat konkrétní částku. Podle ní Wagenknecht zneužívá svou pozici v dozorčí radě k politickému boji. „Je to flagrantní porušení povinnosti člena dozorčí rady ČEZ,“ dodala. Podle Sabiny Slonkové z neovlivní.cz by měla sama Kleslová chtít zvežejněním smluv rozptýlit podezření.

Já nevidím důvod to řešit. Paní Kleslová tam má smlouvu 15 let a je to otázka ČEZ. Pokud ČEZ ji potřebuje, tak ať ji má, pokud ji nepotřebuje, tak ať ji zruší. Předpokládám, že ČEZ nedává peníze jen tak.
Andrej Babiš
předseda vlády v demisi

Slonková také upozorňuje, že smlouva, o které je řeč, je datována k letošnímu lednu. „Bavíme se o roční smlouvě,“ uvedla Slonková. Smluv tak bylo postupně několik.

Server už dříve napsal, že prý Kleslová na Wagenknechta tlačila, aby se o její aktivity v ČEZu nezajímal. Wagenknecht si na to měl stěžovat ministrovi financí Andreji Babišovi, ten ho ale kvůli tomu v červnu z postu náměstka odvolal, píše server. Kleslová ale informace o nátlaku na Wagenknechta popřela.

Slonková: Klesová šla do politiky, sama by měla chtít smlouvy zveřejnit (zdroj: ČT24)