Stát hledá kvůli případné gigafactory místo pro leteckou záchranku z Líní, jednou z variant je letiště v Klatovech

Události v regionech: Přesun letecké záchranky z Líní (zdroj: ČT24)

Stát řeší, kam přesunout západočeskou leteckou záchrannou službu z Líní, kde má vyrůst podnikatelský park. Zástupci státu proto navštívili i letiště v Klatovech. Resort zdravotnictví, pod který letecká záchranná služba spadá, chce vybrat jedno z míst pro nový zdravotnický hangár do několika týdnů.

Starý armádní hangár na letišti v Klatovech je jedna z možností, kam by se mohla letecká záchranná služba po zrušení líňského letiště přesunout. Technické parametry splňuje. „My bychom byli rádi, kdyby tady letecká záchranka sídlila, ovšem za určitých podmínek. Teď podmínky k tomu určitě nejsou,“ popsal místopředseda aeroklubu v Klatovech Pavel Kratochvíl.

„Pokud by tam záchranka měla najít ať už přechodné, nebo trvalé stanoviště, znamená to vybudování zázemí nejen pro samotný letecký provoz, ale také opravy vrtulníků,“ dodal starosta Klatov Rudolf Salvetr (ODS). 

Podle odhadů by přesun stál několik nižších desítek milionů korun. Nejde ale jen o peníze. Jde hlavně o čas doletu. „Já se domnívám, že pokud by zůstala i obslužnost Karlovarského kraje, tak klatovské letiště není vhodné pro to, aby ho obsluhovalo. To je celkem evidentní,“ upozornil Kratochvíl. 

Posuzují se čtyři lokality

Přestože v Klatovech je zatím agentura CzechInvest s vyjednáváním nejblíže, ve hře jsou právě kvůli vzdálenosti stále i další letiště. „Teď aktuálně posuzujeme zhruba čtyři lokality v nejbližší vzdálenosti od Fakultní nemocnice v Plzni,“ uvedl hlavní koordinátor podnikatelského parku v Líních David Petr z CzechInvestu.

Dosud má letecká záchranka základnu v Líních, jenže stát je nabízí pro stavbu průmyslového areálu gigafactory. Krajská letecká záchranná služba se k plánům na své přesouvání vyjadřovat nechce. Podle informací České televize by ale za ideální místo pro nové zázemí považovala záložní plochu ve Lhotě. Ta je přibližně kilometr od Líní. A Lhota by dávala větší smysl i ministerstvu zdravotnictví.

„Klíčová je blízkost Plzni coby krajskému městu s fakultní nemocnicí. Vzhledem k probíhajícím debatám aktuálně nemáme bližší informace,“ informovala mluvčí resortu Eliška Machová.

O vlastní leteckou záchranku dlouhodobě stojí i Karlovarský kraj. Právě kompletní přesun posádky do Karlovarského kraje je jednou z variant, o které teď ministerstvo zdravotnictví uvažuje.